Смањена казна судији који је ћерки незаконитo продао стан

Небојша Томашевић
Смањена казна судији који је ћерки незаконитo продао стан

БАЊАЛУКА - Некадашњи судија Окружног привредног суда и Источном Сарајеву Драган Боровчанин (70) правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на осам мјесеци затвора јер је незаконито досудио кћерки стан од 55.000 КМ за трећину његове вриједности.

Овом одлуком смањена ми је раније изречена казна од годину и четири мјесеца коју му је изрекао бањалучки Окружни суд, а осуђен је за кривично дјело за повреду закона од стране судије или тужиоца.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић казала је да је пресуда изречена након што је вијеће дјелимично уважило жалбу одбране.

- Након усвајања жалбе измијењена је одлука о казни и оптужени је осуђен на осам мјесеци затвора. У осталом дијелу пресуда је остала иста - рекла је Деспотовићева.

Према оптужници на основу које је и осуђен Боровчанин је 7. августа 2020. у Источном Сарајеву, поступајући као судија Окружног привредног суда у извршном поступку на другом рочишту, кћерки незаконито продао некретнину. Ријеч је о стану величине 40,65 квадрата у Источном Новом Сарајеву, а који је био у власништву фирме "Ранком инжењеринг" из Бијељине.

Ту непокретност је на основу рјешења о извршењу фирма "Железница" из Источне Илиџе судским путем тражила ради намирења дуга. Вриједност стана процијењена је на 55.145 КМ а продат је за 18.381 КМ. Тај стан судијина кћерка није могла да упише на себе јер је он раније већ продат и у вријеме извршног поступка није био власништво "Ранком-инжињеринга" Првостепеном пресудом Боровчанину није изречена мјера забране вршења дужности судије због његових година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана