Предмет “Корона уговори”: Бојић три сата дневно може пратити суђење

Небојша Томашевић
Предмет “Корона уговори”: Бојић три сата дневно може пратити суђење

БАЊАЛУКА - Оптужени у предмету “Корона уговори” Славко Бојић из Бањалуке способан је да прати суђење, али у процесу може да учествује максимално три сата дневно због својих обољења и ради превенције компликација.

Ово је закључак тима љекара који су по наредби бањалучког Окружног суда вјештачили процесну способност поменутог оптуженог. Сви чланови љекарског тима, изузев кардиолога Николе Шобота, саслушани су на наставку суђења у овом случају у судници Окружног суда. Он ће бити испитан у петак, док је почетак извођења доказа заказан за понедјељак.

Осим Бојића, који је директор фирме “Проконтрол”, у овом случају суди се још четворици оптужених међу којима је бивши директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић. На оптуженичкој клупи су још и директор фирме "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Оптужницом је обухваћен и  бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић.

Специјалиста хирургије и субспецијалиста васкуларне хирургије Миланко Матић казао је да је Бојићу битно смањена радна и здравствена способност.

- У његовом случају лијева страна каротиде и интерна и екстерна су зачепљене. У Њемачкој му је рађен стент, али то је било неуспјешно и могао је бити фаталан исход. Колико се буде придржавао љекара и терапије толико ће квалитетно живјети – рекао је Матић.

Хематолог Сандра Хотић казала је да Бојић болује од леукемије и да када је у питању хематолошки дио он је способан да прати суђење. Казала је да се придружила мишљењу да оптужени у процесу може да учествује до три сата.

Неуропсихијатар Слободан Станковић истакао је да је Бојић психички здрава особа, али да у његовом случају с неуролошке стране постоји висока ризичност инфаркта.

- Због  ризика и с обзиром на његово здравствено стање он максимално три сата може да учествује у суђењу. Бојић је три пута рањавана у рату и да је то оставило посљедице на његово здравље - рекао је између осталог Станковић.

Суђење у овом случају због болести Бојића је паузирано и рочишта нису одржавана три мјесеца.

Оптужница Зељковића и остале терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Републике Српске за више од 1,3 милиона КМ. Према наводима оптужнице, која броји пет тачака, Зељковића терете да је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне. На тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио је имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу од преко милион и 300 хиљада конвертибилних марака. Бојића терете за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита, а Дубравца због продуженог кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана