Почетак суђења Џомбићу: Кривицу за злоупотребу тешку 19,4 милиона КМ доказују са 11 свједока и 37 материјалних доказа

Небојша Томашевић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Кривицу бившег премијера Републике Српске Александра Џомбића, оптуженог за злоупотребу тешку 19,4 милиона КМ, Републичко тужилаштво доказиваће са 37 материјалних доказа, три вјештака и 11 свједока међу којима је и садашњи предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Рекао је то у бањалучком Окружном суду републички тужилац Раденко Јанковић на почетку суђења Џомбићу.

Бившег премијера Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења  у вези са милионским кредитима додјељиваним путем Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске  зворничкој фирми "Енерголинија" у износу од 19,4 милиона КМ.

Процес против Џомбића данас је почео читањем оптужнице, након чега је тужилаштво суду предало 36 материјалних доказа.

Осим Тегелтије, међу 11 свједока  оптужбе су  и бивши директори ИРБ РС Снежана Вујнић и Миленко Павловић.

Џомбићев бранилац Зоран Бубић истакао је да његов клијент није учинио кривичнио дјело за које га терете и да ће се то видјети и из доказа тужлаштва.

- Ријеч је о врло чудној оптужници и  чини ми се да су разлози оптужења ванправне природе и излазе из домена фер поступка. Оптужница мог клијента терети да је вршио непримјерен утицај на чланове кредитног одобора ИРБ-а који је одобрио кредит.  Сви ти људи који су у то вријеме били и чланови и тог одбора и Владе РС и сви су казали да није било притисака - рекао је Бубић.

Нагласио је да су радње за које се његов клијент терети наводно извршене 2012. године, а оптужница се диже тек након десетак година - 31. децембра 2021. године.

- Спорни кредит су гарантовала три привредна друштва међу којима су "Алумина" из Зворника и кредит је уредно отплаћиван дужи низ година. Враћено је шест милиона и то је доказ да кредит може бити враћен. Касније ко по зна чијем нахођењу "Алумина" тужила ИРБ РС која изгубила спор - казао је између осталог адвокат Бубић.

Он је најавио да ће одбрана имати пет до седам свједока, а све доказе ће предложити када тужилаштво заврши са својим.

Џомбић није желио да коментарише оптужницу, а у судници је потврдио да се против њега не води други поступак. Казао је  да је тренутно запослен и  прима плату од око 2.500 марака, а од имовине има  кућу у Бањалуци површине 330 квадратних метара, апартман у Ђеновићима у Црној Гори, те порше вриједан око 80.000 марака.

Џомбића оптужница терети да је између осталог, позвао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит зворничког предузећа "Енерголинија", које је било презадужено.

Претходно је, додаје се, 10. новембра 2011. године Кредитни одбор ИРБ-а одбио захтјев "Енерголиније" за додјелу кредита, јер је била презадужена и имала је проблема у извршавању обавеза, а које су 30. септембра 2011. године износиле 35,56 милиона КМ. Све је, додаје се, јасно указивало да постоји висок ризик да "Енерголинија" неће бити у стању да уредно враћа кредит.

Према оптужници, Павловић није  није желио да пристане на захтјеве Џомбића да се одбори кредит већ је поднио оставку на мјесто директора ИРБ-а.

- Након тога је, "Енерголинија" Зворник 18. јануара 2012. године поново поднијела захтјев за кредит ИРБ-у у износу од 19.476.650 КМ. Џомбић је у својству премијера, 26. јануара 2012. године потписао закључак Владе Српске којим се задужује ИРБ да поново обради захтјев за кредит "Енерголиније" и да се он упути у процес одлучивања, што је био притисак да се захтјев за кредит поново разматра и усвоји - наводи се, између осталог, у оптужници.

Додаје се да је Одјељење за пласмане правним лицима ИРБ РС дало мишљење по коме се "Енерголинији" може одобрити кредит до два милиона марака.

Како стоји у оптужници, Кредитни одбор ИРБ-а је 13. фебруара 2012. године усвојио приједлог по коме се предлаже да "Енерголинији", да руководећи се финансијским извјештајима, кредитним потенцијалом клијента и  условљавајући то  доношењем одлуке Гарантног фонда о давању гаранције од 1.500.000 КМ, одобри кредит до 6.240.000 КМ.

Затим је, наводи се у оптужници, Џомбић  16. фебруара 2012. године потписао одлуку коју је донио Кредитни одбор Скупштине акционара ИРБ-а, пошто је претходно утицао на чланове овог одбора да се таква одлука и донесе, којом се "Енерголинији" одобрава кредит у износу од 19.400.000 КМ.

Наводи се да је  оптужени био свјестан да  корисник кредита кредитно неспособан и да неће моћи враћати новац. Јемци су, истиче се, били фирме "Алумина" и "Алусил", а уговор је потписан 10. маја 2012. године, након чега је 19.400.000 КМ исплаћено "Енерголинији" 31. маја.

- Средства су само дјелимично била употријебљена за инвестицију за коју су тражена и то 10.654.878 КМ, а дио средстава је изнесен из БиХ - наводи се у оптужници.

Потом је, додаје се, "Енерголинија" као корисник кредита из властитих извора измиривала обавезе по овом кредиту доспјеле само до новембра 2012. године.

- Након тога је обавезу враћања преузела „Алумина“, која је ту обавезу извршавала само до 31. децембра 2014. Године - истиче се у оптужници. При томе је, наглашено је, нанесена штета у износу невраћеног кредита ИРБ-у Републике Српске од 19,4 милиона КМ, на чији терет је пала обавеза враћања кредита, пошто враћање главнице кредита није било ни почело - стоји у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана