Осуђени шверцери оружја у Шведску у предмету "Трзај": Бившем полицајцу четири године затвора, сарадницима условне казне

Небојша Томашевић
Осуђени шверцери оружја у Шведску у предмету "Трзај": Бившем полицајцу четири године затвора, сарадницима условне казне

БАЊАЛУКА - Полицајац у пензији Милија Влачић из Бијељине осуђен је у бањалучком Окружном суду на четири године затвора, док су његови суграђани Миодраг и његов син Небојша Ђилас те Боривоје Лукић из Угљевика добили условне казне збoг шверца оружја, експлозива и љекова у Шведску.

Бјељинац Драган Влачић ослобођен оптужби због недостатка доказа. Небојша  је  осуђен на условну казну од 8 мјесеци, а Миодраг на годину. Они неће ићи у затвор ако у року од 5 година не учине ново кривично дјело. Лукић, који је бивши Титов затвореник, добио је пола године условно,а неће ићи у затвор ако у року од двије године не учини кривично дјело.

Првооптужени Слађан Лонцо из Бијељине у међувремену је преминуо од посљедица заразе вирусом корона.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Благоја Драгосављевић.

- Оцјеном доказа утврђено је да су оптужени који су осуђени починили кривична дјела и да су били свјесни шта чине и то радили с директним умишљајем. Драган Влачић је ослобођен због недостатка доказа - рекао је Драгосављевић.

Према пресуди осуђени су током 2014. и 2015. године неовлаштено набављали оружје, муницију, експлозивни материјал и таблете и лијекове ради даље продаје у Шведску. Оружје су превозили у својим и изнајмљеним возилима из рент-а кар агенција.

Отац и син Миодраг и Небојша Ђилас, те  Лукић и Лонцо осуђени су  за недозвољену производњу и промет  оружја или експлозвиних материја.

Милија Влачић је осуђен за шверц оружја у саставу групе и за недозвољену трговину.

Он је осуђен јер је  набавио 46 бомби, аутоматску пушку, 30 пиштољских метака, пиштољ ЦЗ са 7 метака као и 4500 таблета ксалоли 550 грама других таблета ради кријумчарења у Шведску. Милија је то оружје и лијекове повезао у свом голфу у Шведску гдје то требао да преда Лонци, али је ухапшен у Бијељини.

Небојша Ђилас је осуђен јер је ради продаје набавио и кући држао  килограм експлозива који је предао раније осуђеном Зорану Јовановићу ради кријумчарења у Шведску. Његов отац Миодраг Ђилас осуђен је јер је ради даље продаје набавио и држао шет комада од по пола килограма пластичног експлозива,детонаторске капсиле и муницију ради даље продаје. Лукић је осуђен јер је набавио бомбу м57 те 36 метака за пиштољ које предао  Јовановићу ради даље продаје.

Према информацијама из истраге, оптужени су куповали оружје - пушке, пиштоље, муницију и минско-експлозивна средства у Србији и Републици Српској, а затим их продавали криминалцима у Шведској и Словенији по цијени од неколико стотина до неколико хиљада евра.

 У овом случају на основу признања кривице  осуђени су Бијељинци Александар Ћуковић и Зоран Јовановић  на укупно три године робије као и Миле Танић који је добио  три године затвора због организованог шверца оружја у Шведску.Он је осим за оиружје осуђен и за учешће шверцу таблета и лијекова. Против Танића се попступак водио одвојено јер је у вријеме потврђивања оптужнице и почетка суђење био у Србији на издржавању казне.

 Трзај

Оптужени шверцери оружја откривени су и ухапшени у полицијској акцији "Трзај" која је спроведена 2015. године заједно са полицијом Шведеске.

Тада је претресено више локација, а пронађено је неколико килограма експлозива, ручне бомбе, пушкомитраљез, више комада муниције различитог калибра, више комада детонаторских каписли и других предмета. Наводно су куповали оружје, пушке, пиштоље, муницију и минско-експлозивна средства у Србији и Републици Српској, а затим то продавали криминалцима у Шведској и Словенији по цијени од неколико стотина до неколико хиљада евра.

Сазнајемо да је покојни Лонцо у Шведској добио шест мјесеци затвора због посједовања пиштоља, док је ослобођен дијела оптужби за шверц оружјем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана