Нова пресуда у случају "Балкан инвестмент банка": Бившем руководиоцу пола године затвора

Н.Т.
Нова пресуда у случају "Балкан инвестмент банка": Бившем руководиоцу пола године затвора

БАЊАЛУКА - Бивши шеф осигурања и руководилац Одјељења за набавку Балкан инвестмент банке (БИБ) Милорад Гранулић (66) осуђен је у Окружном на шест месеци затвора због помагања у злоупотребама којима је банка оштећена за више десетина милиона КМ.

Гранулић је осуђен за помагање у продуженом кривичном дјелу злоупотребе овлашћења у привреди, а осим затвора изречена му је и новчана казна од 2.000 КМ, коју је мора платити 15 дана од правоснажности пресуде. Уколико не испоштује рок, новчана казна ће бити замијењена затворском и то тако што ће му за сваки 100 КМ бити одређен дан затвора.

Осим Гранулића, у афери "Балкан инвенстмент банка" оптужене су још 22 особе, од чега 13 из Литваније, а они су недоступни правосуђу БиХ. 

Првооптужени је бивши директор БИБ, која је оштећена за више од 50 милиона евра, Единас Навицкас. Републичко тужилаштво их терети да су од 2008. до 2013. као припадници злочиначког удружења, на чијем је челу био Навицкас, појединачно кршили закон и правила пословања те на тај начин другим правним лицима прибавили знатну имовинску корист, на штету Балкан Инвестмент банке,  а касније Банке Српске у стечају.

Иначе, Гранулић је и оснивач фирми "Кваско", "Капитални пројекти" и "Инерга". 

У овој афери раније су на условне и новчане казне осуђени Бојан Карановић, Исмар Жмирић и Бранко Панчић. Условне и новчане казне добили су и Владимир Петровић, Винка Гранулић, Горана Кецман и Нада Јеличић. 

Сви су осуђени након што су с тужилаштвом склопили споразуме о признању кривице. Министарство унутрашњих послова РС је још крајем 2015. поднијело тадашњем Специјалном тужилаштву РС извјештај о кривичном дјелу организовани криминал против 21 лица која су осумњичена да су оштетила БИБ за више од 56 милиона КМ. 

Сва лица обухваћена оптужницом налазила су се у извјештају МУП-а Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана