Нестанак струје одгодио суђење крим-техничарима у случају "Давид Драгичевић", ево на који датум наступа застара

Небојша Томашевић
Нестанак струје одгодио суђење крим-техничарима у случају "Давид Драгичевић", ево на који датум наступа застара

БАЊАЛУКА - Суђење криминалистичким техничарима Зорану Бошњаку и Микици Марјанцу, оптуженим за спречавање доказивања у предмету Давид Драгичевић, заказано за данас у Основном суду, одгођено је због нестанка струје и заказано за 26. март, тако да ће овај предмет окончати застаром, потврђено је "Гласу Српске".

Тога датума и дефинитивно ће наступити апсолутна застара кривичног гоњења у овом предмету.

Кривично дјело за које се терете оптужени извршено је у марту 2018. године, а 25. марта ове године у поноћ навршиће се тачно шест година, што по закону значи да предмет иде у апсолутну застару. 

Тако сада Основни суд треба прије рока застаре да донесе пресуду, коју затим Окружни треба да прогласи правоснажном да не би дошло до застаре.

Бранилац Бошњаковића, адвокат Дамир Алагић, потврдио је „Гласу Српске“ да у овом случају судија може донијети одлуку да је предмет застарио.

Истакао је да је у овом случају начињено пуно пропуста и да је он данас хтио да испита три свједока како би доказао своју тврдњу да су одузети предмети о овом случају изузимани из депоа прије наредбе.

- Хтио сам да испитам свједока Мирка Живковића који је 15. маја 2018. године отварао доказе, а тек 18. маја је тужилац дао наредбу да се то отвара и дао наредбу за вјештачење. Послије тог отварања су гаће и нестале. Синишу Којдића, против кога сам поднио кривичну пријаву, хтио сам да питам на различитости у исказу. Хтио сам се позвати на апелацију и 2019. године Уставном Суду БиХ који је радио у пуном саставу гдје тужилаштво признало бројне пропусте  у овом предмету - рекао је између осталог  Алагић.

Истакао је да је тужилац у овом случају тражио меморијске картице на којима се налазе фотографије увиђаја проласка тијела страдалог Драгичевића и увиђаја.

Алагић је напоменуо да се у овом случају скоро ништа не би добило ни да су гаће сачуване, јер оно што би било на њима, нашло би се на тијелу.

адвокат напоменуо да у овом случају није ни тачна тврдња поступајућег тужиоца да није тражио увид у меморијске картице на којима се налазе фотографије са увиђаја и са обдукције.

- Добио сам службену забиљешку МУП-а РС коју је сачинио Саша Ожеговић и која је послата у Тужилаштво из које се види да је он прегледао ЦД с фотографијама те је наведено да се на неким од њих изнад дијела хлача с каиша уочава одјевни прдмет црне боје и да се ради навјероватније о гаћама-рекао је између осталог Алагић.

Он је раније тражио изузеће тужиоца Вреће и његово саслушање, што је одбијено.

Поменуте је Основни суд у Бањалуци два пута ослобађао кривице због недостатка доказа, а обе пресуде је укинуо Окружни суд у Бањалуци и вратио на ново суђење.

Оптужницом Маријанцу и Бошњаку на терет је стављено да су бацили боксерице које су 25. марта 2018. године, након обдукције, скинуте с Давидовог тијела и пребачене у депозит ПУ Бањалука у просторију за сушење предмета, одакле су нестале. Давид Драгичевић нестао је у ноћи између 17. и 18. марта 2018. године,  а његово тијело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је смрт окарактерисала као задесну, да би три мјесеца касније Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци случај квалификовало као убиство. Починиоци до данас нису откривени. Истрагу је преузело Тужилаштво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана