Маске које увозио "Промединг" према сертификату су лична заштитна опрема

Небојша Томашевић
Маске које увозио "Промединг" према сертификату су лична заштитна опрема

БАЊАЛУКА - Маске које је набављало предузеће "Промединг" КН95 по сертификату су лична заштитна опрема, а касније су уписане у регистар медицинских средстава.

Изјавила је ово у бањалучком Окружном суду бивша радница Агенције за лијекове и медицинска средства Тања Савановић која је била свједок тужилаштва у предмету познатом као "Корона уговори". У овом случају суди се су бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Браниславу Зељковићу,  директору фирме "Промединг" Драгану Дубравцу, директору фирме “Проконтрол” Славку Бојићу, власнику Туристичке агенције "Травел фор фан" Саши Марковићу. Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић.  Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вируса корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ. 

Свједок Тања Савановић је појаснила да није радила на случају одобрења сагласности за увоз нерегистрованих медицинских средстава које је тражила фирма "Промединг". Истакла је да је обављала послове начелника Сектора за медицинска средства у Агенцији. Тужилац Сања Тадић - Стојисављевић јој је показала документацију везано за тај поступак међу којима су и два сертификата за маске.

- Према овим сертификатима ради се о средству личне заштите. Познато ми је да су касније маске Н95, КН95 ФФП2 и још неке уписане у регистар медицинских средстава. Сплет околности и нова сазнања из пандемије указала су да се ради о средствима које се могу користити и у медицинске сврхе и да не штите само љекара већ и пацијента - рекла је између осталог Савановићева.

Појаснила је да нешто може бити медицинско средство ако се користи у медицинске сврхе, те да има случајева гдје се нека лична заштита може користи као медицинско средство. Зељковићев адвокат Јадранка Ивановић приговорила је да је тужилац свједоку показала сертификат који није био у досијеу за одобравање сагласности.  Истакла је да свједок није компетентан и да њено појашњење о томе шта спада у медицинско средство није у складу са одредбама Закона о медицинским средствима у БиХ. Тужилац Сања – Тадић Стојисављевић је одговорила да је управо фирма "Проконтрол" доставила два различита сертификата за маске и да ће то бити доказ у наставку поступка.

Медицинска сестра Лиљана Тришић радница у фирми "Промединг" казала је да на изјави одговорног лица за промет на велико медицинским средствима није  био наведен крајњи корисник Институт за јавно здравство. Поменута изјава је приложена уз документацију фирме "Промединг" која је дата Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ уз захтјев за давање сагласности за интервентни увоз нерегистрованих медицинских средстава, односно маски.

- Потписала сам ту изјаву и ради се о шаблонској изјави, али на њој није био наведен корисник. Изјаву сам потписала након што ме завала радница "Проконтрола" Биљана Амиџић и рекла да је потребно да дам изјаву за увоз маски. Питала сам је ли регуларно, она је рекла да јесте и да "Промединг" увози за "Проконтрол". Звала сам Дубравца и рекао ми је да потпишем - рекла је Тришићева.

Оптужница Зељковића терете да је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

Састанак

Свједок тужилаштва, радница "Промединга" Љиљана Тришић присјетила се и састанака у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ везано за увоз маски.

- Замјеник или помоћник директора држао је монолог и говорио да га зову на саслушање ради маски. Рекао је да је потребно да се донесе документација како се те маске користе у Кину, да ли су медицинско или заштитно средство - рекла је Тришићева.

Адвокат Јадранка Ивановић приговорила је исказу свједока и рекла да је у истрази рекла да је Младен Чанчаревић тражио да Бојић прибави потврду да су маске медицинско средство и да се користе као медицинске. Свједок је потврдила да је тако рекла.

- Ово је доказ да је 2020. године дата сагласност за увоз медицинских средстава иако се знало да се ради о заштитној опреми. Да би се то оправдало тражила се потврда да се ради о медицинским средствима - рекла је Ивановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана