Колико су коштале маске у Кини: Настављено суђење у предмету „Корона уговори“

Небојша Томашевић
Колико су коштале маске у Кини: Настављено суђење у предмету „Корона уговори“

БАЊАЛУКА - Према профактури цијена једне респираторне маске "КН 95" коју је набављала фирма "Промединг" износила је 0,20 долара у Кини, а Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ издала је сагласност поменутој фирми да може да увезе 67.550 комада тих маски.

Казао је ово свједок тужилаштва Младен Чанчаревић у бањалучком Окружном суду на суђењу у предмету познатом као "Корона уговори". Свједок Чанчаревић је сада помоћник директора Агенције, у вријеме давања сагласности 2020. године био је руководилац у сектору за правне послове.

У предмету "Корона уговори" оптужени су бивши директор Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Бранислав Зељковић, директор фирме "Промединг" Драган Дубравац, директор фирме “Проконтрол” Славко Бојић, власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић.

Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Свједок Чанчаревић је потврдио да је фирма "Промединг" била уписана у регистар за увоз нерегистрованих медицинских средстава.

- Захтјев за давање сагласности за увоз нерегистрованог медицинског средстава маски "КН 95" био је комплетан имао је и изјаву одговорне особе испред фирме коју је потписала Љиљана Тришић, те изјаву крајњег корисника о потребни хитне набавке, коју је потписао Бранислав Зељковић, као и сертификат робе. Захтјев је био комплетан и  одобрен је увоз - рекао је Чанчаревић те додао да је крајњи корисник маски био Институт за јавно здравство РС.

Истакао је да је у то вријеме, прије давања сагласности Агенција добила допис од министра здравља у Влади РС Алена Шеранића као и предсједника Владе Радована Вишковића да се убрзају процедуре давања сагласности за увоз нерегистрованих медицинских средстава.

- Касније сам сазнао да је "Промединг" увезене маске прометовао предузећу "Проконтрол" што није било у складу са правилима Агенције. То није било дозвољено јер је крајњи корисник био ИЈЗ РС - рекао је између осталог Чанчаревић и потврдио да на њега није вршен притисак да се изда сагласност за увоз "Промедингу.

Зељковићев адвокат Јадранка Ивановић указала је да према цертификату поменуте маске КН 95 нису медицинска средства те је питала свједока како је дата сагласност за увоз медицинске маске. Чанчаревић је казао да је Агенција издала сагласност за увоз медицинског средства које се зове "Заштитна маска КН 95". Затим је,  на захтјев одбране, прочитао сертификат, рекавши да у њему  пише да се ради о заштитној маски.

- Сагласност за увоз медицинског средства је издата на основу цјелокупног списа. Постојала је изјава одговорне особе у фирми "Промединг" и у захтјеву је стајало да је то медицинско средство те Агенција није могла одбити захтјев јер је постојала та изјава и цијели спис је био комплетан - рекао је између осталог Чанчаревић.

Свједок Страхиња Обрадовић који је у агенцији радио у сектору за правне послове и који је дужио спис "Промединга", казао је да је њихов захтјев био комплетан. Потврдио је да се према сертификату који је доставила фирма из Кине за поменуте маске КН 95, ради о заштитној опреми. Обрадовић је такође потврдио да је постојала изјава министра здравља РС да се за увоз нерегистроване медицинске опреме олакша и убрза и дозволи и без додатне документације.

Зељковића терете да је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 у односу на набавну.

КОНЗОРЦИЈУМ

Радница у предузећу "ММС Код" Теа Тодоровић потврдила је да је по захтјеву и упутствима оптуженог Славка Бојића направила преднацрт  конзорцијумског уговора за предузећа "Промединг" и "Проконтрол".

- Славко ми је рекао да је тема уговора набавка заштитних и респираторних маски те које фирме учествују. По примјерак сам послала Славку Бојићу и Биљани Амиџић. Не знам даљу судбину тог уговора - рекла је између осталог Тодоровићева.

Појаснила је да је фирма "ММС Коде" била некад Бојићево власништво.

Тужилац Сања Тадић-Стојисављевић јој је показала поменути нацрт уговора и она је потврдила да је то тај документ. На захтјев тужилаштва прочитала је да је корисник уговора Институт за јавно здравство, да је носилац посла "Проконтрол" и Бојић, а фирма "Промединг"члан конзорцијума. Одбрана је приговорила да су поменути уговор и документација везано за то незаконито прибављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана