Бањалучанин Горан Талијан правоснажно ослобођен оптужби за пљачке

Н. Т.
Бањалучанин Горан Талијан правоснажно ослобођен оптужби за пљачке

БАЊАЛУКА - Горан Талијан (32) из Бањалуке правоснажно је ослобођен оптужби да је опљачкао суграђанку Александру Врањеш и продавницу "Сарабо" у Бањалуци.

Врховни суд Републике Срспке у овом предмету је одбацио жалбу тужилаштва као неблаговремену, па тако раније изречена пресуда остаје на снази. Талијану је ослобађајућу пресуду у поновљеном поступку изрекао Окружни суд у Бањалуци.

- Вијеће је жалбу Тужилаштва одбацило као неблаговремену због чега се није ни упуштало у даље разматрање предмета. Тако да на снази остаје првостепена пресуда - појаснила је секрертар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Талијану је до сада суђено више  пута и процес против њега траје скоро 10 година. Први пут је осуђен у марту 2017. године на двије и по године затвора да би ту пресуду укинуо Врховни суд РС и случај вратио на ново суђење током којег је ослобођен оптужби. Пресуда је опет укинута, а Талијан је у поновљеном поступку у децембру 2019. године поново  добио двије и по године затвора. Та пресуда је такође опет укинута и враћена на ново суђење које је сада за резултат имало ослобађање од оптужби.

Талијан је у вријеме почињења разбојништва имао 20 година. Према оптужници он је 17. априла 2008. године опљачкао Александру Врањеш и продавницу "Сарабо" у бањалучком насељу Старчевица те украо укупно око 510 КМ. Наводи се да је Врањешеву напао у улици Симе Миљуша те јој отео торбицу, а она је штету процијенила на 160 КМ. Само 20 минута касније ушао је у продавницу "Сарабо" као муштерија те од раднице Љиљане Врањеш пријетећи ножем отео 350 КМ, а рекао јој је дај паре заклаћу те". Током цијелог судског поступка одбрана је истицала да је у овом случају дошло до замијене идентитета, односно да је разбојништво починила друга особа, која  јако пуно личи на Талијана, и која је од раније позната по кривчним дјелима.

Талијанов адвокат Миљакан Пуцар је истакао да је коначно правда побиједила и да се доказало оно што одбрана од почетка тврди да оптужени није починио дјела која су му стављена на терет.

- Талијан је овим судским процесима претрпио велику штету, као и његова породица. Од почетка смо говорили да он то није починио. Правда је спора, али је достижна - рекао је адвокат Пуцар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана