Запосленима и сезонцима у прњаворском “Рибњаку” исплаћена плата и дневнице

Милијана Латиновић
Запосленима и сезонцима у прњаворском “Рибњаку” исплаћена плата и дневнице

ПРЊАВОР - Запосленима и сезонцима у прњаворском “Рибњаку” који је у стечају дуже од годину, јуче је исплаћена једна плата и дневнице, а новац је обезбијеђен изловом и продајом рибе.

Потврдила је то за “Глас Српске” стечајна управница “Рибњака” Наташа Косић појаснивши да је плата за период од 15. јула до 15. августа исплаћена за шест запослених, као и дневнице за октобар за још осам сезонских радника. Косићева истиче да је излов рибе почео 17. октобра, те да су количине мале, али да ипак успијевају да обезбиједе одређен износ да покрију неопходне трошкове.

- Платила сам радницима период од када сам дошла на мјесто стечајног управника. Осим тога, излов траје и сезонцима који су ангажовани морали смо платити дневнице да људи могу да раде. Немамо ни приближно рибе колико смо очекивали, али биће бар да исплатимо понеку плату и још неке трошкове - рекла је Косићева и додала да су излов започели уз помоћ фирме “Лебурић комерц” која им је одобрила гориво за багер и трактор, као и намирнице за топли оброк радницима на одгођено плаћање.

Прњаворски “Рибњак” доспио је у жижу јавности у јулу ове године када се појавила информација да је угинуло више од пет тона рибе те да тој и околним локалним заједницама пријети еколошка катастрофа уколико птице и дивљач почну разносити угинулу рибу.

Након што је именована за стечајног управника, четвртог по реду, Косићева је предузела низ активности како би колико-толико предузеће функционисало. Након уклањања угинуле рибе и чишћења канала, додала је, радили су и на испуњавању неопходних услова како би поново обезбиједили водну дозволу.

- У међувремену смо изгубили водну дозволу. Требало је замијенити неке даске на ријеци које су пропале, да се очисти септичка јама и да се уради анализа воде. Све смо то завршили, анализа је показала да су сви параметри воде у оквиру прихватљивих вриједности тако да чекамо нову дозволу - појаснила је Косићева. Истакла је да рибе нема довољно да би изловом и продајом обезбиједили трајно финансирање, али наглашава да ће урадити највише колико буду могли.

- Риба није храњена двије године па самим тим и није најбољег квалитета, али купци су задовољни. Ријеч је о старим купцима који су и раније узимали рибу из прњаворског “Рибњака” - казала је она и додала да би излов требало да траје до краја овог мјесеца.

Бизнис план

Наташа Косић је рекла да планира урадити бизнис план за наредне двије или три године.

- Намјера је да се обратим Влади РС да финансира чување и осигурање имовине “Рибњака”. Имамо забрану продаје имовине, али смо обавезни да је чувамо и да бринемо о томе, а то значи да одређен број радника мора бити ангажован. Нећемо тражити напамет износ, већ ћу урадити бизнис план који ће подразумијевати оптималан ниво производње с обзиром на то да је у току стечај. Оставили смо нешто млађи па да покушамо одржати неки ниво производње све до окончања стечаја - истакла је Косићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана