За три мјесеца изречене казне тешке 1,01 милион КМ

Анита Јанковић-Речевић
За три мјесеца изречене казне тешке 1,01 милион КМ

БАЊАЛУКА - Инспектори Пореске управе РС за само три мјесеца примјене новог Закона о фискалним касама, којим су предвиђене строже санкције за неиздавање фискалних рачуна, казнили су послодавце са 1,01 милион КМ.

У Пореској управи РС истичу да су у периоду од 17. јула, када је почела примјена измјена и допуна Закона о фискалним касама, до 17. октобра ове године због утврђених неправилности приликом контрола евидентирања промета преко фискалних каса обвезницима изрекли 419 прекршајних налога и то 375 предузетницима и 44 правним лицима. 

- Износ казни изречених предузетницима је 865.995 КМ, а правним лицима 145.000 марака - рекли су у Пореској управи РС. 

Да су оштрије казне и те како напуниле републички буџет показује податак да су инспектори за десет мјесеци ове године обвезницима због утврђених неправилности исписали казне тешке укупно 1,84 милиона КМ.

У Пореској управи РС истичу да су од почетка примјене нових законских рјешења махом изрицане казне у распону од 500 до 4.000 КМ, у зависности од утврђене неправилности, те да су само два пореска обвезника кажњена већим износима. 

- Инспектори Подручног центра Требиње казнили су ресторан “Језеро” са 8.000 КМ, док је кафе-бар “Излог” у Источном Сарајеву кажњен са 4.500 марака - навели су у Пореској управи РС. 

Додали су да су у поменутом периоду због неплаћања изречене казне петорици пореских обвезника забранили рад на 30 дана, а жута трака стављена је на по два објекта у Бијељини и Источном Сарајеву, те на један у Зворнику. 

- У истом периоду је на 15 дана затворено 13 објеката и то на подручју Источног Сарајева и Приједора по три објекта, на подручју Бањалуке, Добоја и Зворника по два, те на подручју Бијељине један објекат, а све због утврђених неправилности у складу са Законом о фискалним касама. У трећем кварталу прошле године инспектори су изрекли 118 мјера забране рада на 15 дана - казали су у Пореској управи РС, наводећи да је највише неправилности приликом контроле евидентирања промета преко фискалних каса од 17. јула до 17. октобра утврђено на територији коју покрива Подручни центар Бањалука, што је и очекивано, с обзиром на то да се ради о највећем подручном центру Пореске управе РС.

Према њиховим подацима, најчешће неправилности су се односиле на неевидентирање сваког појединачног промета преко фискалне касе, те неажурирање књига дневних извјештаја, што је супротно одредбама закона. 

- Измјене и допуне закона су тек неколико мјесеци у примјени и још је рано говорити о ефектима примјене нове казнене политике - додали су у Пореској управи РС.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић сматра да су нове казне превисоке, али да се закон мора поштовати. 

- Сами смо тражили да повећају казне за неиздавање фискалних рачуна, а да се не затварају радње и изашли су нам у сусрет. Проблем је што нисмо очекивали да ће казне бити енормно високе. С обзиром на казнене мјере очекивали смо да ће сада сви поштовати закон, али видимо да и даље има привредника који не издају рачуне. У таквим случајевима се ништа не може осим да их држава казни по џепу, што је мања штета од затварања објеката - рекао је Братић
 

Већи износи

Из Пореске управе РС подсјетили су да се према измјенама и допунама Закона о фискалним касама казне за предузетнике који не издају рачуне крећу од 4.000 до 8.000 КМ, за правна лица од 8.000 до 16.000 КМ, а за одговорно лице у правном лицу од 2.000 до 4.000 КМ.

Порески обвезник који у року од годину од дана извршења прекршаја понови исти прекршај, платиће двоструко већу новчану казну.

Казне су повећане само у дијелу који се односи на неевидентирање промета преко фискалних каса и неиздавање рачуна, док су остале казне за, на примјер, непросљеђивање дневних извјештаја, сервисну књигу и слично, нису повећаване. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана