Вриједност увоза меса 25 пута већа од извоза

Милијана Латиновић
Вриједност увоза меса 25 пута већа од извоза

Бањалука - За осам мјесеци ове године у БиХ је увезено месо вриједно скоро 198 милиона КМ, док је извоз у истом периоду једва премашио осам милиона марака.

Да БиХ увози на тоне меса, а извози на кашичицу, потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) према којима је од јануара до краја августа на домаће тржиште стигло 40,34 милиона килограма меса, док је у истом периоду из БиХ на инострана тржишта пласирано свега 2,53 милиона килограма меса.

Из тога произилази да на сваки извезени килограм, увеземо 16 килограма меса.

У истом периоду прошле године у БиХ је увезено 37,84 милиона килограма меса, док је извезено 6,71 милион килограма меса и јестивих клаоничких производа.

Подаци УИО показују да је у овој години на домаће трпезе из иностранства махом стизала говедина из Италије, Холандије и Пољске, те свињетина из Данске, Холандије и Мађарске. Пилетина и остало месо перади углавном се увозило из региона, односно Србије и Хрватске.

Када је ријеч о пласману меса произведеног на домаћим фармама, предњачи месо перади које је углавном пласирано у Црну Гору, Србију и Македонију. За разлику од пилећег и меса остале перади, најмање је извезено овчијег меса и говедине и то у Уједињене Арапске Емирате, док извоза свињског меса није ни било.

Власник фирме “Живанић ДС” Десимир Живанић истиче за “Глас Српске” да је увоз одавно потопио домаћу производњу те да су многи произвођачи пилећег меса дигли руке од тог посла.

- Јачање домаће производње очигледно никоме није у интересу. Смањили смо производњу десет пута. Наше месо колико год било квалитетно није конкурентно на тржишту, јер се на домаће тржиште увози месо које је два и по пута јефтиније, а произведено је на западу уз изузетно добре субвенције. Наша производња је тако много скупља и никакву рачуницу немамо - казао је Живанић и додао да његово предузеће дневно производи свега око десет тона пилетине.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже за “Глас Српске” да су домаћи произвођачи одавно у незавидном положају.

- Нелојална конкуренција гуши домаћу производњу. Сумњиво месо из увоза се продаје по дампиншким цијенама и немогуће је да ми будемо конкурентни. Основна цијена свињског меса није реална, нас су шверцери довели у ситуацију да је килограм прасетине живе ваге двије и по марке. Ту никакве  рачунице нема и све се ради без икакве контроле и увоз и продаја - упозорио је Маљчић. 
 

Рок трајања 

Мишо Маљчић наглашава да је месо једина роба која стиже и продаје се без рока трајања.

- Свјеже месо нема рока употребе. Дефинисано је као да месо не може да пропадне и ко ме демантује, јавно ћу се извинити. Кад почне да пропада и да се квари иде у прераду и то се нажалост тако ради. Не знам како је уз све то домаћи пољопривредник опстао и до сада - рекао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана