Возачи одустају од вожње на плин

Данијела Бајић
Возачи одустају од вожње на плин

БАЊАЛУКА - Усљед мањка посла проузрокованог поскупљењем гаса и куповином све новијих и модернијих аутомобила, многе механичарске радње у Српској, које се баве уградњом система за течни нафтни гас (ТНГ) у аутомобиле, ставиле су кључ у браву.

Прелазак на вожњу на плин возачима се више не исплати, а сервисери кажу да је потпуно стала уградња система и да тренутно раде само сервисирање постојећих.

Власник сервиса “Мрвица-гас” у Бањалуци Зоран Гарача рекао је за “Глас” да је ауто-­гас у посљедње три године поскупио дупло, те је на бензинским пумпама разлика између бензина и тог енергента све мања.

- Са 70 фенинга цијена ауто-гаса је скочила на 1,30 КМ. С друге стране, порасли су сви остали трошкови, тако да се мало ко од возача сад одлучује да инвестира у нову опрему и инсталације. Сада је за то потребно издвојити од 1.200 до 2.000 марака - казао је Гарача, који је дигао руке од овог посла.

Додао је да је интересовање возача за уградњу плина од пандемије короне опало за 80 одсто.

- У сервисе долазе људи ради одржавања опреме и инсталација које су раније уградили. Од уградње плина економску исплативост има само онај ко купи ауто јефтинији од 10.000 КМ - казао је Гарача.

Да возачи гледају да иду само на редовне сервисе, попут замјене уља и филтера, свједочи власник бањалучког аутосервиса “Ауто - Караћ” Илија Караћ. Према његовим ријечима, цијена уградње плина у аутомобиле код њега је отприлике иста као и 2010. године, међутим, скочили су други трошкови, због чега се, каже, мало ко одлучује на овај корак.

- Многе колеге су одлучиле да ставе кључ у браву. Не знам да ли нас у Бањалуци има још четворица пријављених, сви остали коју су то радили сад раде друге послове - казао је Караћ.

И у сервису “Ауто гас Гага” имају мање посла.

- Обим посла, што се тиче сервисирања и уградње нове опреме, код мене се у односу на прошлу годину сигурно смањио за 30 одсто - казао је власник овог сервиса Неђо Подрашчанин.

Да је дошло до смањења потрошње ауто-гаса, тврде и на бензинским пумпама, гдје се цијена по литру креће око 1,30 КМ.

Потпредсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС и директор “Крајинапетрола” Милован Бајић сматра да је промет ауто-гаса опао јер се све мање грађана одлучује на уградњу опреме и инсталација због високе цијене.

- Уградња и атестирање опреме је компликован и скуп процес - казао је Бајић.

Субвенције

Ауто-гас настаје као производ прераде природног гаса и сирове нафте, што значи да је његова производња јефтина. С друге стране, представља и еколошко гориво, јер штити природу, нема емисије штетних материја, због чега би, према ријечима Илије Караћа, и БиХ, по узору на земље Европске уније, требало да уведе субвенције за уградњу плина у аута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана