Возачи на аутопуту Бањалука - Градишка ће још возити без предаха

Милијана Латиновић
Возачи на аутопуту Бањалука - Градишка ће још возити без предаха

Бањалука - Возачи и остали путници који путују аутопутем Бањалука - Градишка још неко вријеме возиће се без предаха, јер би изградња одморишта “Лужани”, како је најавио инвеститор, требало да почне тек на прољеће идуће године.

Уговор о додјели концесије “Супер петролу” из Бањалуке потписан је у децембру прошле године, а менаџер продаје у тој компанији Саша Ћејић потврдио је јуче за “Глас Српске” да је у току израда потребне документације.

- Прибављамо еколошку дозволу, а ради се и на довођењу струје и воде до планиране локације. Све протиче како је планирано - рекао је Ћејић. Он је нагласио да је вриједност тог пројекта већа од четири милиона марака.

Ћејић је казао да је планирано да са обје стране аутопута буду изграђене бензинске станице, ресторани, затим пуњачи за електрична возила, ауто-праонице, паркинзи, те садржаји за дјецу.

Ћејић истиче да је у уговору о додјели концесије наведено да је рок за изградњу одморишта три године од тренутка потписивања.

- Тиме је предвиђено да у првој години буду завршени сви административни послови, а преостале двије године да се гради, мада постоји могућност да одмориште буде изграђено и прије рока - појаснио је Ћејић.

Локација на којој ће никнути одмориште “Лужани” смјештена је између двије петље, прве која повезује аутопут са магистралним путем и друге која повезује аутопут са регионалним путем.

Аутопут Бањалука - Градишка, који је у саобраћај пуштен 2011. године, дуг је 32 километра. Једна нафтна компанија у Републици Српској је прије четири године покренула иницијативу за изградњу и коришћење одморишта “Лужани”, а Влада Српске је 3. септембра 2015. године расписала јавни позив за додјелу концесије. Међутим, у предвиђеном року од 60 дана није пристигла ниједна понуда, те је поступак за додјелу концесије тада поништен. Нови тендер за додјелу концесије на тој локацији расписан је прошле године на иницијативу компаније “Супер петрол”, која се једина пријавила и испунила све прописане услове.

Концесиона накнада

За коришћење концесије, која се додјељује на период од 30 година, концесионар се обавезао да ће плаћати концесиону накнаду. Она се састоји од једнократне накнаде за уступљено право коришћења у износу од 134.473 КМ и накнаде у износу од два одсто од укупног годишњег прихода оствареног обављањем концесионе дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана