Вода из туђег бунара све слађа

Данијела Бајић
Вода из туђег бунара све слађа

БАЊАЛУКА - Иако БиХ обилује изворима у прва четири мјесеца ове године на природну минералну, газирану и негазирану воду из увоза потрошено је 9,6 милиона КМ, што је за око милион марака више него у истом периоду лани.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у прва четири мјесеца ове године на инострано тржиште из земље је извезена вода у вриједности од 1,8 милиона КМ, што је за око 388.000 КМ више у односу на исти период лани.

- Највише флаширане воде у БиХ увезено је из Србије, Хрватске, Мађарске те Словеније и Аустрије. Истовремено највише воде из БиХ нашло се на полицама Хрватске, Србије, Швајцарске, затим Велике Британије и Њемачке - подаци су Спољнотрговинске коморе.

Портпарол Привредне коморе РС Дејан Рауш казао је за “Глас Српске” да су купци и даље окренути ка страној роби.

- Докле год потрошачи не буду промијенили однос према куповини домаћих производа имаћемо проблем. Куповином домаћих производа ми у суштини јачамо домаћу привреду и помажемо сами себи и поражавајуће је да толико новца дајемо на увоз стране воде, док код нас извора има на све стране - рекао је Рауш.

Додао је да се не би увозила толика количина воде да нема потражње за њом на домаћем тржишту.

- Воде из иностранства и даље доминирају на полицама продавница у Српској и ФБиХ у односу на домаће те је то кључни разлог њихове боље продаје. Страни произвођачи воде ушли су с добром комерцијалном кампањом према угоститељима, маркетима и малим купцима. Примјера ради у Српској и ФБиХ бројни кафићи, пицерије, ресторани, као и продавнице имају расхладне витрине, тенде, сунцобране, чаше са знаком и брендом стране воде - истакао је Рауш.

Из Фабрике минералне воде и безалкохолних пића “Витинка” истакли су да је стање у друштву такво да се довољно не развија осјећај да воду, како кажу, треба пити из “сопственог бунара”.

- Шетајући кроз град може се видјети да сваки други пролазник држи флашу воде из увоза. Све је то у реду, али “Витинка” и “Витаминка” су прошле године уплатиле више од седам милиона пореза и доприноса у заједнички буџет, а купујући, између осталог, воду из увоза дајемо подршку другој привреди - казали су из “Витинке”, која флаширану воду, поред домаћег, тренутно пласира на тржишта Србије и Црне Горе.

Извршна директорица Удружења за заштиту права потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић казала је да је поражавајуће да увоз нечега што БиХ има на претек буде пет пута већи од извоза. Она је истакла да сви заједно треба да раде на промоцији домаћих производа, што је случај у развијеним земљама.

- Треба кренути од школе, едукације дјеце, односно будућих генерација које усвајају нова знања и које би могле да мијењају те навике - казала је Марићева.

Годишња размјена

Према подацима Спољнотрговинске коморе вриједност увезене природне минералне, газиране и негазиране воде лани је износила 28,4 милиона КМ, што је за десет одсто више од увоза у 2021. години. Вриједност извоза у том сектору лани је износила 6,3 милиона КМ, што је за 19 одсто више у односу на годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана