Воћари у Српској задовољни откупном цијеном: Кошаре празније, али каса пунијa

Анита Јанковић-Речевић
Воћари у Српској задовољни откупном цијеном: Кошаре празније, али каса пунијa

Бањалука - Воћари у Српској посљедњих година нису имали много среће, али ове јесени ситуација је далеко повољнија јер, иако су род и квалитет лошији него лани, цијена је због велике потражње далеко већа, што ће им донијети добру зараду.

Берба раних сорти јабука у Српској почела је почетком септембра, а од понедјељка на ред долази ајдаред, врста која је најзаступљенија у домаћим воћњацима. 

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић ову годину оцјењује као врло шаролику кад је у питању род и квалитет воћа, али веома повољну по питању потражње и цијена које су већ сада дупло више него у истом периоду лани. 

- Нећемо постићи оне количине које иначе произведемо, јер је доста штете нанио град, али све у свему ми смо задовољни. На половини од око 3.000 хектара на којима се узгајају јабуке род је никакав, док се на преосталим парцелама приноси у просјеку крећу од 40 до 45 тона по хектару што је сасвим задовољавајуће за наше услове - казао је Дојчиновић. 

Према његовим ријечима, купаца ове године неће мањкати, јер је род  овог воћа у Европи мањи за 23 одсто, а у Пољској, која је највећи произвођач јабука, приноси су смањени за 43 одсто. 

- Удружењу су се јавили купци из Русије и Бјелорусије, али се још не  изјашњавају о цијени тако да за сада нисмо договорили извоз. То нас не брине јер ће ове године лако бити продати воће и на нашем и на страном тржишту. Велепродајна цијена јабука сада се креће од 0,60 до једне марке по килограму, што је дупло више него лани. Када воће уђе у складиште цијене ће засигурно бити и веће - рекао је Дојчиновић. 

Он је истакао да је и шљива ове године имала више него добру цијену.

- Шљиве и крушке су слабо родиле, а потражња је била велика.  Килограм шљиве у велепродаји је коштао и до марку, што не памтим посљедњих година. То је баш висока цијена и они произвођачи који су имали приносе остварили су добру зараду - истакао је Дојчиновић.  

Шеф производње у градишкој фирми “Агроимпекс” Бојана Бокан наводи да још нису обезбиједили тржиште за сав овогодишњи род јабуке, али да су преговори увелико у току. 


- Руско тржиште одвуче 80 одсто рода, али ове године су пооштрили критеријуме па не знамо шта и колико ћемо им продати. Настојимо се пробити и на тржиште арапских земаља, а нешто ће ићи и за Словенију, Хрватску, а имамо и неку варијанту за Норвешку. Људи су лани бацали јабуке и то прву класу, јер нису имали коме продати, али ове године то се засигурно неће десити - казала је Бокан и додала да се приноси јабука у воћњацима крећу од 30 до 70 тона по хектару. 
Задовољан овогодишњом сезоном је и воћар Дарко Милошевић из Угљевика. 
- Захваљујући преданом раду и свим мјерама заштите један сам од ријетких који је ове године имао велики род шљиве. Приноси у мојим шљивицима су се кретали од 25 до 40 тона, а квалитет је био изврстан. Успио сам продати већину рода, нешто у БиХ, а нешто у иностранству и више сам него задовољан - рекао је Милошевић. 
 

 

Извоз

У Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ кажу да су домаћи произвођачи за осам мјесеци ове године на инострана тржишта извезли 9.566.600 килограма јабука, за разлику од лани када је у истом периоду страним купцима продато 3.431.698 килограма јабука. 

- Вриједност извезене јабуке ове године премашила је 10,27 милиона КМ - истакли су у СТК и додали да је за осам мјесеци ове године у БиХ увезено 22.846.583 килограма јабуке у вриједности од 8,44 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана