Високе плате не задржавају програмере

Анита Јанковић Речевић
Високе плате не задржавају програмере

БАЊАЛУКА - Да у ИТ компанијама не тече мед и млијеко упркос високим профитима и платама говоре подаци о константом одласку радне снаге и проблемима који остају након тога, јер се упражњена радна мјеста, због недостатка квалитетних стручњака, тешко попуњавају.

Секретар Удружења за информационо-комуникационе технологије у Привредној комори РС Слободан Драгичевић за “Глас” каже да је упркос глобалној кризи која је прошле године захватила ИТ индустрију домаћи сектор имао успон, што се очекује и у наредном периоду.

Највећи проблем у пословању, према његовим ријечима, представљају учестала напуштања компанија од стране запослених.

- Флуктуација радне снаге у нашим компанијама иде и до 20 одсто, а толики проценат може бити изузетно поражавајући за мале компаније. Разлози радника су различити. Једни налазе боље радно мјесто у другој ИТ компанији, други одлазе у иностранство, а знатан број програмера започиње свој бизнис. И то је данас честа појава, јер на тај начин могу знатно више да зараде - појаснио је Драгичевић.

С друге стране, додаје он, компанија која остане без кадра, упражњено радно мјесто мора попунити да би могла реализовати предвиђене пословне планове.

- На нашем малом тржишту рада то је јако тешко, јер су ИТ индустрији потребни људи са прецизним занимањем и вјештинама. Није то да запослиш човјека па га обучаваш одређени период. Овој бранши су потребни радници који се јако брзо морају укључити у продукцију и бити активни чланови тимова за израду софтвера. Флуктација радне снаге присутна је и у другим секторима, али због специфичности посла у ИТ индустрији је знатно теже попунити упражњена радна мјеста - казао је Драгичевић и додао да се послодавци морају довијати на разне начине, осмишљавати и практиковати увођење различитих бенефита за запослене, а све с циљем да би их задржали.

Подаци о пословању домаћих ИТ компанија у прошлој години тек се сумирају, али према првим показатељима остварени резултати су завидни.

- Сви су пословали позитивно, а поједини имају велики раст прихода и добити у односу на 2022. годину. Истина је да су проблеми проузроковани глобалном кризом утицали на смањен обим партнерских уговора, али захваљујући специфичности бранше да се посао може пронаћи на страним тржиштима и другим континентима, ти губици су надомјештени новим уговорима са другим партнерима - појаснио је Драгичевић и навео да је изванредне резултате лани остварио и сектор телекомуникација те да су поједине компаније у тој сфери оствариле рекордну добит.

Стабилизација на глобалном тржишту први је знак да би и ова година могла бити успјешна за ИТ стручњаке са адресом у Српској, а за још већи успјех сектора Драгичевић каже да Српска мора прилагодити законске прописе европским уредбама, прописе погодне бржим промјенама да би инвеститори могли једноставније и лакше улагати новац.

- Годинама чекамо да се ствари помакну са мртве тачке да бисмо добили дигитални печат и потпис захваљујући којима би могли боље управљати и заштитити своје податке и ресурсе. Неопходан нам је и републички дата центар с којим би се смањила могућност злоупотребе података, али и повећала брзина размјене информација - навео је Драгичевић.

Хакерски напади

Слободан Драгичевић каже да су сјабер напади све израженији проблем те да неколико фактора доводи до тога.

- Неадекватна инфраструктура којом располажемо када развијамо одређени сервис намијењен привреди или грађанима је један од битних фактора. Такође, и даље имамо проблем и отпор од стране корисника интернета који гријеше при баналним стварима. Без обзира на то колико мислили да смо мали, безначајни и да нисмо у фокусу хакера, морамо знати да јесмо. Не постоји више ниједна земаља привреда или појединац за које можемо рећи да нису интересантни хакерима - рекао је Драгичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана