Виши праг за ПДВ подстиче привреду

Маријана Миљић
Виши праг за ПДВ подстиче привреду

Бањалука - Подизање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 на 100.000 КМ годишњег промета о којем размишљају челници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ представљало би значајну олакшицу за домаћу привреду.

Виши праг за улазак у систем ПДВ-а најавио је директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Миро Џакула, а то рјешење требало би да буде предвиђено новим законом о ПДВ-у.

- Мислим да ћемо морати повећати износ за праг регистрације, јер је постојећи износ премали. Показатељи и анализе које смо радили указују да је превише тих обвезника и да бисмо требали праг подићи барем на 100.000 КМ - рекао је Џакула за билтен Удружења економиста РС - СЊОТ.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да они већ годинама инсистирају на подизању прага за улазак у ПДВ систем на 100.000 марака по узору на рјешења у земљама окружења што би представљало значајну олакшицу. Пословна заједница има и низ других захтјева који се односе на ПДВ.

- Треба обезбиједити виши степен доступности службеника УИО за упите привредника и укинути трошкове одговора на њих. Неопходно је и смањити самовољу инспектора приликом контрола јер се често од привредника захтијева достављање података у табеларном приказу, што изискује огроман посао, умјесто да прихвате скениране књиге излазних или улазних фактура. Привредници указују и на различито тумачење закона од инспектора до инспектора, док одговоре на њихова питања плаћају и дуго чекају. Неопходно је продужити и рок плаћања ПДВ-а са десетог дана у мјесецу до краја мјесеца како би предузећа била релаксирана јер је много издатака које имају на почетку мјесеца - каже Благојевић.

Члан Удружења економиста РС - СЊОТ Предраг Дудуковић рекао је да већ дуже вријеме у анализама инсистира на повећању прага за улазак у ПДВ систем на 100.000 марака.

- Највећу корист од тога имали би предузетници који су тренутно у најтежој ситуацији што се тиче пословања. Тренутно имамо низак праг за улазак у систем ПДВ-а и чим предузећа уђу у овај систем, њихова роба и услуге су скупље за 17 одсто и тада се не могу изборити са великим трговачким ланцима или јаким кућама које пружају услуге и на крају пропадају - казао је Дудуковић.

Нагласио је да поједини предузетници на разне начине умањују свој промет да не би ушли у систем ПДВ-а.

- Они на тај начин избјегавају плаћање ПДВ-а и праве већу штету држави него што би се изгубило да праг буде повећан на 100.000 марака. Повећањем прага би била растерећена и администрација у УИО јер тренутно постоји велики број пореских обвезника баш из разлога што је праг низак - казао је Дудуковић и закључио да би повећање прага донијело само позитивне ефекте.

Џакула је казао да је УИО креирао потпуно нови закон о ПДВ-у с обзиром на то да постојећи није усклађен са 112. директивом Савјета Европе. С циљем давања олакшица привреди предложено је и ослобађање од царина увозне опреме за производњу, те повољније банкарске гаранције и поједностављена процедура пријаве ПДВ-а електронским путем.

Стопа ПДВ-а

Миро Џакула је истакао да су и у новом закону о ПДВ-у предложили да остане јединствена стопа ПДВ-а од 17 одсто.

- Било је много критика на рачун једне стопе, али ми сматрамо да је једна стопа идеална као и њена тренутна висина. Бићемо спремни и на више стопа ако политика тако одреди - рекао је Џакула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана