Велике фирме адут малих средина

 Милијана Латиновић
Велике фирме адут малих средина

БАЊАЛУКА - Иако статистика показује да је скоро 70 одсто пословних субјеката у Српској сконцентрисано у десет градова, ситуација на терену говори да има и локалних заједница у којима се предузећа могу избројати на прсте једне руке, али истовремено запошљавају хиљаде радника чак и из околних општина.

Према подацима наведеним у нацрту стратегије локалне самоуправе у РС, у десет градова сконцентрисано је укупно 24.016 пословних субјеката, у просјеку 35,60 на 1.000 становника. По броју предузећа, показује анализа, предњачи Бањалука у којој послује скоро 28 одсто од укупног броја пословних субјеката у РС, односно скоро 52 фирме на 1.000 становника. Испред ње је једино Источно Ново Сарајево са скоро 60 пословних субјеката на 1.000 становника.

- Ако се изузме општина Источни Дрвар, у којој практично није било незапослених у 2020. години, најнижа стопа незапослености је у Бањалуци, а највиша у Оштрој Луци - наведено је у документу.

Међутим, примјери из појединих локалних заједница показују да мали број предузећа не значи и мали проценат запослености, већ да су велике фирме адут мањих средина.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да су подаци очекивани ако се узме у обзир број становника у локалним заједницама и број радника, а с друге стране и развијеност инфраструктуре, али и потенцијала за развој привреде.

- Много је малих општина које имају мали број становника и које немају све оно што је неопходно да би једно предузеће успјешно пословало. Сасвим је логично да Бањалука као највећи град има и највећи број привредних друштава и да је најпотентнија за развој и привреде и предузетништва - рекао је Благојевић.

Међутим, нагласио је, да међу локалним заједницама у Српској има и оних које су територијално и по броју становника мање, али су и те како примјер развоја привреде и предузетништва.

- Велики бој предузећа не подразумијева и велики број запослених. Примјера ради у Котор Варошу успјешно послује неколико великих компанија, попут “Спортека” и “Дермала”, које запошљавају хиљаде радника и то не само из те, већ и из сусједних општина - појаснио је Благојевић.

Економиста Александар Љубоја је истакао да су поједине средине, попут Дервенте или Котор Вароша, захваљујући појединцима и појединим компанијама постале магнет за инвеститоре.

- Те локалне заједнице су нашле модел да привуку иностране инвеститоре. Повољан амбијент и локалне управе које имају слуха за развој привреде довеле су те локалне заједнице у позицију да су постале увозници радне снаге - нагласио је Љубоја.

Са друге стране, додао је, има средина које из разних разлога нису уПредности

Александар Љубоја рекао је да је радна снага један од кључних фактора.

- Али све зависи и од агилности локалне управе, инфраструктуре, као и географског положаја - рекао је Љубоја, наводећи примјер Градишке која је направила велики помак када је ријеч о привлачењу страних инвеститора, а којој наруку иде и граница с ЕУ.

спјеле да одговоре на потребе и инвеститори су их заобишли.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана