Већа производња и продаја

Срна
Већа производња и продаја

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је за девет мјесеци ове године произведено 1.498.857 метара кубних разних шумских сортимената или више за 5,5 одсто него у истом периоду лани, подаци су Републичког завода за статистику.

У производњи најзначајније мјесто заузимају трупци, којих је за девет мјесеци ове године произведено 499.900 метара кубних од четинарског и 241.971 метар кубни од лишћарског дрвета.

Међу производима, између осталог, налазе се 461.334 метра кубна дрвета за огрев од лишћара, те 175.804 метра кубна четинарског дрвета погодног за хемијску прераду, целулозу, танинског дрвета.

У Српској су за девет мјесеци ове године продата 1.446.872 метра кубна разних шумских сортимената или више за четири одсто него у истом периоду прошле године.

Најзаступљенији у продаји били су трупци.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да су кретања у шумарству задовољавајућа, изразивши очекивање да ће, ако се таква кретања задрже и у посљедњем овогодишњем кварталу, у шумарству бити остварен бољи резултат од прошлогодишњег.

“жШуме Републике Српскеж су ове године на висини задатка у односу на новонасталу ситуацију узроковану пандемијом вируса корона и можда би резултат могао бити бољи да у таквој ситуацији није било успоравања у испоруци тржиштима”, навео је Шиник.

Он је изразио и наду да неке од додатних мјера које уводе државе чија су тржишта значајна за фирме извознице из сектора дрвопрераде, а који је везан за сектор шумарства, неће имати утицаја на остваривање слабијег пословног резултата у односу на прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана