Веб-страницу нема ни двије трећине фирми

Срна
Веб-страницу нема ни двије трећине фирми

САРАЈЕВО - Први резултати годишњег истраживања Агенције за статистику БиХ о кориштењу информационо-комуникационих технологија /ИКТ/ у предузећима показују да 99,6 одсто фирми има приступ интернету, док од укупног броја посматраних фирми њих 62,7 одсто има своју веб-страницу.

Истраживање, које је рађено на узорку од 2.276 предузећа, показало је да своју веб-страницу има 89 одсто фирми која се баве информисањем и комуникацијама, 87,5 одсто оних које се баве поправком и одржавањем рачунара и комуникацијске опреме.

Своју веб-страницу има и 74,9 одсто фирми које се баве стручном, научном и техничком дјелатношћу, 66,8 одсто које се баве административним и помоћним услужним дјелатностима, а 61,6 одсто фирми у трговини на велико има своју веб-страницу.

Око 58,5 одсто фирми које се баве услугом смјештаја и исхране има своју веб-страницу, 53 одсто које се баве пословањем некретнина, а 45,7 одсто фирми из саобраћаја и складиштења има своју веб-страницу.

Према подацима Агенције, од укупног броја анкетираних предузећа,15,2 одсто запошљава ИКТ стручњаке, док је 11,5 одсто фирми организовало тренинг за побољшање ИКТ вјештина за запослене.

Проценат запослених који користе рачунаре с приступом интернету у пословне сврхе износи 38 одсто, док 66,2 одсто предузећа обезбјеђује преносиве уређаје који омогућавају мобилну интернет везу, користећи мобилне телефонске мреже, за пословне потребе.

Према овом истраживању, 8,5 одсто предузећа купују услуге "рачунарство у облаку"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана