Укупан обим размјене Српске већи од 628 милиона евра

Срна
Укупан обим размјене Српске већи од 628 милиона евра

БАЊАЛУКА - Република Српска је за прва два мјесеца ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 628,37 милиона евра, док је покривеност увоза извозом била 77,7 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Вриједност оствареног извоза за прва два мјесеца ове године била је 274,8 милиона евра и мања је за 4,6 одсто него у истом прошлогодишњем периоду.

У упоредном периоду вриједност оствареног увоза била је 353,57 милиона евра и већа је за 2,9 одсто.

Српска је за прва два мјесеца ове године највећу вриједност спољнотрговинске размјене од скоро 90 милиона евра остварила са Италијом, затим 88,3 милиона евра са Србијом, 65,5 милиона евра са Њемачком.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да је такав резултат спољнотрговинске размјене првенствено због пада извоза на тржишта ЕУ и да су то подаци “за неку историју”, јер се односе на период док пандемија вируса корона није затресла Европу.

Он је истакао да вирус корона није изазвао само потресе у здравственом сектору, већ и у економији, а да ће, вјероватно, све то имати импликација и на друштвене односе.

“Узмимо примјер ЕУ, која је наш најзначајнији спољнотрговински партнер. Шенгенски споразум, као једно од главних достигнућа Уније, бачен је у аут. Једна земља чланица забрањује извоз другим дезинфекционих средстава, медицинске опреме, биоцида. Нема слободног кретања. Прво се отпуштају радници из трећих земаља, па нерезидентни земље чланице. Заустављене су активности појединих грана реалног и услужног сектора”, навео је Маркићевић.

Он је нагласио да ће све то изискивати, посебно у економији, израду прво краткорочних, санационих планова, а потом планова опоравка и ревитализације привреде, највјероватније, уз јачи државни интервенционизам у односу на период прије пандемије. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана