У прошлој години удвостручена нето добит Електрокрајинe

Срна
У прошлој години удвостручена нето добит Електрокрајинe

Бањалука - Предузеће “Електрокрајина” Бањалука прошле године је остварило двоструко већу нето добит у односу на 2017, чиме је наставило са унапређењем пословних и финансијских резултата, речено је Срни у овом предузећу.

“Електрокрајина” је прошле године имала пословне приходе од 229,3 милиона КМ, што је за два милиона КМ више у односу на 2017.

Пословни расходи смањени су за 400.000 КМ и износили су 227,1 милион КМ.

Извршни директор за економске послове “Електрокрајине” Родољуб Топић рекао је да је пословни добитак у прошлој години износио 2,15 милиона КМ.

“Када се томе дода и позитивна разлика између финансијских прихода и расхода од скоро три милиона КМ, добитак редовне активности је достигао 5,1 милион КМ”, навео је Топић.

Према његовим ријечима, укупни прошлогодишњи приходи и расходи предузећа били су приближни оствареним годину раније, што је уз позитивну разлику између одложених пореских прихода и расхода резултирало растом нето добити за 110 одсто.

“Нето добит у прошлој години износила је 1,7 милиона КМ у поређењу са 817.910 КМ из 2017. године”, нагласио је Топић.

Укупне обавезе “Електрокрајине” лани су смањене за 8,9 милиона КМ, од чега су дугорочне обавезе смањене за 7,2 милиона КМ, углавном по основу дугорочних кредита, док су краткорочне обавезе мање за 1,7 милиона КМ.

У овом предузећу наводе да су и потраживања предузећа смањена у односу на 2017. годину као резултат побољшања наплате електричне енергије, те исправке вриједности у складу са међународним рачуноводственим стандардима.

У “Електрокрајини” наводе да досљедно спроводе све мјере за ефикаснију наплату електричне енергије, због чега је њен годишњи ниво повећан са 98,3 одсто на 99,5 одсто, рачунајући наплаћена потраживања по основу склопљених репрограма и нагодби посредством медијације.

У овом предузећу истичу и успјешну реализацију мјера којима су смањени дистрибутивни губици на најнижи послијератни ниво од 12,2 одсто, што је за 0,5 процентних поена мање у односу на 2017. годину.

“Дистрибутивне губитке смањујемо намјенским инвестицијама у реконструкцију дистрибутивне мреже, са фокусом на измјештање мјерних мјеста и увођење даљинског очитавања потрошње електричне енергије, те сталним мјерама на контроли и сузбијању неовлаштене потрошње”, појашњавају у “Електрокрајини”.

Радници овог предузећа су прошле године открили 251 случај неовлаштене потрошње електричне енергије у вриједности од 377.668 КМ.

“У случајевима утврђене неовлаштене потрошње тражимо асистенцију полицијских службеника који праве записник и подносе извјештај о почињеном кривичном дјелу”, рекли су у “Електрокрајини”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана