У девизама и злату 12,6 милијарди КМ

Милијана Латиновић
У девизама и злату 12,6 милијарди КМ

Бањалука - Девизне резерве Централне банке БиХ, које обухватају девизе и злато, износе 12,57 милијарди марака, што је повећање од 954 милиона марака на годишњем нивоу.

Подаци Централне банке БиХ показују да је тај раст на годишњем нивоу око 8,2 одсто. Економисти кажу да с обзиром на економска кретања на тржиштима у окружењу и кризе које с времена на вријеме потресају регион и Европу не чуди што се девизне резерве повећавају.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја каже за "Глас Српске" да се девизне резерве повећавају из године у годину без обзира на то да ли је ријеч о племенитим металима, новцу или акцијама и хартијама од вриједности.

- Девизне резерве се повећавају из простог разлога што кредитна активност и активност оних који те вишкове треба да ставе на слободно тржиште опада - рекао је Љубоја. Додао је да је карактеристично то што нема оних који би користили та слободна новчана средства, односно резерве које су ускладиштене, те да нема пројеката.

Љубоја је казао да је за БиХ атипично то што се не повећавају резерве племенитих метала, што је случај код неразвијених земаља.

- Највећу стабилност и раст вриједности у посљедњих пола вијека биљеже управо племенити метали, а свједоци смо и да је цијена злата порасла и достигла шестогодишњи максимум - појашњава Љубоја.

Истиче да на повећање девизних резерви утичу и рецесије, а као посљедицу тога биљежимо пад индустријске производње из квартала у квартал. 

- Рецесија у Њемачкој, која је један од најважнијих спољнотрговинских партнера наше земље, одражава се и на домаћу привреду, која такође биљежи знатно лошије резултате у првом полугодишту ове године. Функционишемо у такозваном систему везаних посуда и криза која се дешава тамо прелијева се и на наше подручје. Усљед тих турбуленција јавља се страх, па вишкови који настану не иду у потрошњу, већ остају на штедњи - рекао је Љубоја.

Осим тога, додао је, велики пад биљежи и ауто-индустрија, која је у овој години стагнирала између десет и 15 одсто, а та индустрија је мотор развоја. Љубоја каже да је тешко прогнозирати шта ће се дешавати у идућих неколико мјесеци, те да повољнију ситуацију очекује тек половином сљедеће године.

Залихе злата

У Централној банци БиХ наводе да се у посљедњих пет година количина злата којом располажу у свом портфолију није мијењала, те да износи 96.000 унци.

- У портфолију девизних резерви имамо три тоне злата - навели су у Централној банци БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана