Трпезе претрпане храном из увоза

Милијана Латиновић, Жељка Домазет
Трпезе претрпане храном из увоза

Сарајево - БиХ је у првом полугодишту ове године на инострана тржишта пласирала робу вриједну око шест милијарди марака, што је за око три милиона КМ мање у односу на исти период лани, док је увоз ојачао за око 420 милиона КМ и достигао скоро десет милијарди КМ.

Показују то подаци Спољнотрговинске коморе БиХ о спољнотрговинској размјени земље са свијетом у првих шест мјесеци ове године.

- Дефицит је повећан за 12 одсто. Посебно је забрињавајуће да БиХ увози 92 одсто хране која се конзумира. Ово нису добри показатељи за економски раст и развој БиХ - рекао је генерални секретар Спољнотрговинске коморе БиХ Нихад Бајрамовић.

Статистичари су израчунали да је обим размјене у првом полугодишту износио 15,95 милијарди марака, што је за око 420 милиона марака више у односу на исти период лани. Статистика показује да је у структури спољнотрговинске размјене по секторима у првих шест мјесеци ове године пад извоза забиљежен у агроиндустрији, текстилној индустрији и дрвном сектору, што је посљедица пада индустријске производње у посљедњем кварталу прошле године. Са друге стране, наводе у Спољнотрговинској комори, раст увоза забиљежен је у свим секторима, што указује на високу потрошњу у земљи.

- Извоз производа агроиндустријског сектора износи око 384 милиона марака, што је пад од седам одсто у односу на исти период лани - навели су у Спољнотрговинској комори. Статистика показује да је највише производа увезено из Хрватске, Србије, Словеније, Њемачке и Италије, док највише домаћих производа пласирано у Њемачку, Хрватску, Италију, Србију и Словенију.

- Најзначајнији партнер у спољнотрговинској размјени БиХ је Европска унија, у коју смо извезли робу вриједну 4,42 милијарде марака, што је за 1,6 одсто више у односу на исти период лани. У истом периоду увезли смо робу из ЕУ вриједну 6,78 милијарди марака, што је за осам одсто више у односу на исти период прошле године - навели су у Спољнотрговинској комори.

На тржиште земаља потписница Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА 2006) у првом полугодишту извезена је роба вриједности 990 милиона марака, што је за 1,06 одсто више у односу на исти период лани, док је увоз из тих земаља повећан за 1,97 одсто и износи 1,44 милијарде марака.

Економиста Зоран Павловић каже да су домаћа пољопривредна производња и прерађивачка индустрија поприлично занемарене.

- Озбиљне субвенције издвајају се само за млијеко. Једина шанса да домаћи производи буду доминантнији на тржишту је повезивање домаћих произвођача оснивањем задруга, те јачање сарадње са трговачким ланцима - рекао је Павловић.

Српска остварила извоз у вриједности од 2,14 милијарди марака

 Република Српска је за седам мјесеци ове године у спољнотрговинском пословању са иностранством остварила извоз у вриједности 2,149 милијарди КМ или један одсто мање него у истом периоду лани, подаци су Републичког завода за статистику.

Вриједност увоза у посматраном периоду била је 2,783 милијарде КМ или мање за 9,3 одсто.

Проценат покривености увоза извозом за седам мјесеци био је 77,2 одсто.

Српска је за седам мјесеци највише робе у вриједности од 351 милион КМ извезла у Италију, те Србију, гдје је вриједност извоза била 278 милиона КМ.

У истом периоду, највише робе у вриједности од 505 милиона КМ увезено је из Србије, док је вриједност увоза из Италије била 403 милиона КМ.

Највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 165 милиона КМ, а у увозу лијекови са 106 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана