Трговачки ланац из Дервенте оживљава “Унис”

Милијана Латиновић
Трговачки ланац из Дервенте оживљава “Унис”

ДЕРВЕНТА - Трговачки ланац “Фрукта трејд” из Дервенте откупио је вишемилионска потраживања у Фабрици цијеви “Унис” у тој општини, а план је да по окончању стечаја у некадашњем посавском гиганту поново покрене производњу.

Потврдио је то за “Глас Српске” власник Трговачког ланца “Фрукта трејд” Душко Рељић појаснивши да су откупили 31 милион марака признатих потраживања компаније “Хета”.

- Сада смо један од далеко највећих повјерилаца у “Унису”. Када стечајни поступак буде завршен и када уђемо у предузеће, видјећемо у каквом је стању опрема и направити добру анализу да видимо да ли ћемо наставити дјелатност којом се ово предузеће раније бавило или ћемо покренути неку другу производњу - рекао је Рељић.

Додао је да овај трговачки ланац води рачуна и нигдје ништа не купује, а да не намјерава ту да покрене производњу.

- У вријеме приватизације “Фрукта трејд” ништа није купио. Све што смо радили, радили смо својим средствима, на добробит друштва и средине у којој послујемо. И када уђемо у “Унис” и почнемо производњу, свакако ћемо позвати бивше раднике и понудити њима посао уколико се у овом предузећу настави производња цијеви - истакао је Рељић.

Додао је да је све што се тиче стечаја у рукама стечајног управника и судија те да ће се сви они којима “Унис” дугује намиривати како је законом прописано и да “Фрукта трејд”, који је само купио потраживања, нема ништа с тим. Рељић је рекао да преговара и са другим великим повјериоцима у “Унису”.

- Све што радимо, радимо у интересу Дервенте и наших грађана, ово ће значити нова радна мјеста за нашу општину чиме год да се фирма буде бавила - поручио је Рељић.

Стечајни управник “Униса” Лазо Ђурђевић рекао је за “Глас Српске” да настоје да ријеше имовинско-правне односе у “Унису” те да на прољеће очекују сједницу Скупштине повјерилаца.

- Корона нас је омела и успорила стечај. Има доста повјерилаца и не можемо заказати сједницу Скупштине због епидемиолошких мјера. Оно што је добро за сада јесте да смо добили свих 11 пресуда, а очекујем да ћемо добити и преостале пресуде - рекао је Ђурђевић.

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године. Проблеми у том предузећу трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ. Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања су требала да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Покретна имовина

Покретна имовина “Униса” вриједна 730.667 марака понуђена је на продају с циљем обезбјеђења новца за вођење стечајног поступка. На добошу су, између осталог, возила и погонска опрема, а усмено јавно надметање, за које су се до сада, према ријечима Лазе Ђурђевића, пријавила само два купца, заказано је за сутра у 12 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана