Требиње прераста у центар конгресног туризма: Будући конгресни центар градиће се у зони Новог Требиња

Г.С.
Требиње прераста у центар конгресног туризма: Будући конгресни центар градиће се у зони Новог Требиња

Требиње се већ одавно потврдило као популаран центар вјерског, транзитног и винског туризма, а захваљујући бројним манифестацијама, конгресима, и научним скуповима који се одржавају у овом граду, на путу је да постане и центар конгресног туризма.

 Свакако, најеминентнији и најпосјећенији скуп овог типа у годишњем календару дешавања је Самит енергетике који се у Требињу одржава од 2020. године, и овог прољећа биљежи мали јубилеј – пола деценије успјешног постојања и рада.

Један од најпрепознатљивијих  скупова  у  овом дијелу Европе, који из године у годину окупља све више стручњака и пословних људи  из  области енергетике, одржава се у Културном центру  у Требињу, чија сала са око 300 мјеста одавно не задовољава потребе овог, али и других сличних пословних и стручних окупљања  којима је Требиње домаћин.

 Електропривреда Републике Српске расписала је конкурс за идејно рјешење будућег конгресног центра

“ Самит енергетике је показао да постоје потребе за једним таквим објектом. Конкурс је отворен до 7. марта и  након избора најбољег рјешења, које ће оцијенити комисија са деканима архитектонских факултета из региона,  слиједи израда пројектне документације. Градња Конгресног центра требало би да почне у 2025. или 2026. години. Вјерујем да ћемо изабрано рјешење представити јавности током Самита енергетике,  који почиње 20. марта “, најавио је Генерални директор Електропривреде Републике Српске, Лука Петровић.

Ове године Самит енергетике Требиње окупља око хиљаду учесника и тај број је из године у годину све већи

 “Самит је и  вијесник доласка туристичке сезоне, и у то вријеме смјештајни капацитети у граду су максимално попуњени и тражи се мјесто више. Зато је и важна инцијатива за градњу конгресног центра који би задовољио потребе  овако великог и важног скупа”, каже директор Самита енергетике Александар Бранковић.

Пуна подршка Града Требиња

“Већ прошле године смо за вријеме трајања Самита енергетике констатовали да постоји реална потреба за градњом конгресног комплекса јер су потребе превазишле наше капацитете. Ми у Културном центру имамо салу са неких 300 мјеста, а Самит је имао 900 учесника. Ове године  најављено је  око хиљаду учесника, што значи да су потребе све веће. Зато смо у сарадњи са Електропривредом и Владом Републике Српске ушли у ту причу, да се распише конкурс за градњу будућег конгресног центра “, казао је  градоначелник Требиња Мирко Ћурић .

Конгресни центар са пратећим садржајима требало би да буде изграђен у зони Новог Требиња, на потезу Дражин до- Гомиљани- Дужи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана