Теписи из БиХ красе куће широм свијета

Јана Кезић
Теписи из БиХ красе куће широм свијета

БАЊАЛУКА - Теписи и остали подни покривачи из БиХ све више освајају свјетско тржиште, а да је тако, свједочи и податак Спољнотрговинске коморе БиХ према којем је лани вриједност ових производа пласираних у иностранство премашила 6,7 милиона марака, што је четири пута више у односу на годину раније.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је током прошле године извезено 242.396 килограма тепиха и осталих подних покривача.

- Током 2022. године БиХ је ових производа највише извезла на тржиште Чешке и то у вриједности већој од 4,1 милион марака. Осим тога, лани је извожено и у САД, Њемачку, Турску, Француску, Сјеверну Македонију, али и у земље региона - подаци су Спољнотрговинске коморе.

Годину раније БиХ је у иностранство извезла 207.368 килограма тепиха и осталих подних покривача, чија је вриједност око 1,6 милиона марака, а највише је отишло у Словенију.

У фирми која се бави израдом вунених тепиха по мјери “Wool Carpet” из Сарајева кажу да су веома задовољни тренутним пословањем, те истичу да им је прошла година била боља него претходна.

Са набавком репроматеријала, како кажу, немају проблема јер имају сталне добављаче, а сировине углавном набављају у БиХ и Турској.

- Због виших цијена репроматеријала и ми смо дигли наше цијене за неких 20 одсто - казали су у овој фирми.

Додали су да највише раде за домаће тржиште, а нешто су извозили и у Швајцарску, Њемачку, Србију те Хрватску.

- Грађани се одлучују за наше дизајнерске тепихе, јер их прилагоде по свом простору, бирају дезен, боју, облик и дебљину тепиха. Оно што нацртају, ми им урадимо - поручили су из “Wool Carpeta”.

Због поскупљења репроматеријала цјеновнике су морали кориговати и у фирми “Sham carpets” из Сарајева која се такође бави производњом вунених тепиха. Истакли су да прераду вуне раде у БиХ, а један дио у Србији, док платно за ткање набављају из Њемачке, а љепило из Белгије.

- Цијена вуне је скочила скоро 50 одсто, а осталог репроматеријала и више од 100 одсто. Због тога смо и ми морали наше цијене подићи за 20 до 30 одсто - рекли су овој фирми.

Кажу да је прошла година била задовољавајућа када је ријеч о пословању и истичу да је и ова добро почела.

- Сва наша сировина задовољава еко-стандарде па извозимо у земље региона, али и читаве Европе - рекли су у овој фирми.

С друге стране, у фабрици тепиха “Fates” са Сокоца кажу да пословање никада није било теже.

- Највише извозимо у Србију, Сјеверну Македонију и нешто у Црну Гору, али проблеме нам задају високи трошкови енергената, репроматеријала те скупља радна снага - рекли су у овој фирми.

Вуна

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, током прошле године увезено је 434.768 килограма вуне, фине или грубе животињске длаке, као и предива чија је вриједност већа од 32,2 милиона марака, од чега је највише било из Њемачке.

- Током 2021. године на домаће тржиште стигло је 373.180 килограма ових производа у вриједности већој од 24,5 милиона марака, а највише из Италије - подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана