Текстил из БиХ иде у Уганду, папир у Шри Ланку

Милијана Латиновић
Текстил из БиХ иде у Уганду, папир у Шри Ланку

БАЊАЛУКА - Осим са земљама региона и Европе, БиХ остварује и робну размјену са најудаљенијим дестинацијама па су тако домаћи производи попут папира, муниције, намјештаја и постељине стигли чак и до Шри Ланке, Камеруна, Тајвана и Гватемале, док је код нас завршио шећер из Сингапура, а екстракти за бојење са Сејшела.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је за седам мјесеци ове године, тргујући са најудаљенијим земљама свијета, БиХ из Нигерије увезла свега килограм одјеће вриједности 346 КМ, а на тамошње тржиште пласирала возила и оружје вриједности близу милион КМ.

Производи из домаћих погона од јануара до краја јула ове године стизали су до тржишта у Зимбабвеу, гдје су извезени котлови и машине, затим Вијетнама гдје су пласирана минерална горива и дрво, као и до Уганде гдје је БиХ извезла текстил и обућу.

У државу Того отишла су возила, а у Танзанију електричне машине, док је у Суринаму завршио дио намјештаја произведеног у домаћим фабрикама.

БиХ је у Сомалију извезла хемијске и фармацеутске производе, у Панаму обућу и машине, у Намибију алате, а у Обалу Слоноваче месо вриједно око 156.000 марака.

Од јануара до краја јула ове године у Шри Ланци је завршио папир из БиХ вриједности 5,1 милион марака, док је из те земље у БиХ стигла кафа и чај вриједности нешто више од 127.000 марака.

Са друге стране, са далеких дестинација у БиХ је стизало свега, од сјемена из Уругваја, памука из Узбекистана, до месних прерађевина из Вијетнама.

Економиста Зоран Павловић истиче за “Глас Српске” да је сваки облик спољнотрговинске размјене битан и користан за привреднике у БиХ.

- То што остварујемо извоз и увоз са далеким дестинацијама показује да смо вјешти и способни да са њима сарађујемо, чак и ако су количине мале, то је добар почетак. Веома је важно успоставити прве контакте, а касније све иде лакше - рекао је Павловић.

Нагласио је да подаци о робној размјени са најудаљенијим земљама показују степен виталности пословних људи у БиХ.

- Проблем јесте то што ту активност не прате дипломатско-конзуларна представништва (ДКП), нити Министарство спољних послова БиХ на челу са министарком Бисером Турковић, која не разумије да је ДКП мрежу потребно користити за развој пословних односа, а не само за ухљебљење партијских људи - упозорио је Павловић.

Без размјене

Подаци на страници Спољнотрговинске коморе БиХ, показују да са појединим земљама БиХ остварује извоз, али нема увоза. Осим тога, са земљама попут Мадагаскара, Бахама, Таџикистана, Венецуеле и Замбије БиХ уопште не послује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана