"Технички ремонт Братунац": И жене у производњи наоружања

Милијана Латиновић
"Технички ремонт Братунац": И жене у производњи наоружања

БРАТУНАЦ - Компанија “Технички ремонт Братунац” (ТРБ) отвориће данас нови погон за производњу, у који је уложено више од милион марака и у којем ће бити запослено 26 жена.

Ово предузеће, које је колијевка “деспота”, првог оклопног возила РС, машине за хуманитарно деминирање МХ-17 и службеног пиштоља “РС9 вампир” отварањем новог погона почиње реализацију пројекта “Искра” који је “Глас Српске” недавно најавио. 

Већински власник компаније и генерални директор Славенко Ристић истакао је да је нови производни погон комплекс од три објекта смјештена на 3.000 метара квадратних у кругу компаније у Братунцу.

- Један објекат је намијењен за производњу и монтажу експлозивних материја у који је постављена линија за монтажу минобацачких, артиљеријских и ракетних упаљача, као и њихових склопова и подсклопова, док је у другом објекту складиште експлозивних материја, а трећи је намијењен за складиштење готових производа - појаснио је Ристић и додао да је капацитет радних мјеста у процесу монтаже 35 радника у једној смјени.

Ристић је нагласио да ће данас прва група од 26 радница почети да ради.

- Одлучили смо да и женама омогућимо да раде у намјенској индустрији, која се традиционално веже за мушкарце и сигуран сам да ће одлично обављати посао. Сматрам да су жене прецизније, посвећеније и опрезније у процесу монтаже, али и у раду са осјетљивом материјом - рекао је Ристић.

Предсједник Управног одбора “Техничког ремонта Братунац” и замјеник генералног директора Љубомир Боровчанин каже да је ријеч о јединственом пројекту какав до сада није реализован на овим просторима.

- Пројекат је обезбијеђен вриједним уговорима и оријентисан на извоз готових производа у иностранство - рекао је Боровчанин за “Глас Српске” и додао да ће овај посао у великој мјери допринијети још бољем пословању предузећа.

Начелник Братунца Недељко Млађеновић истиче за “Глас Српске” да је ово предузеће примјер веома успјешне приватизације у Српској и носилац развоја општине.

- Отварање новог погона је веома битно за све грађане Братунца, који добијају прилику за запослење у фирми која запошљава скоро 300 радника. Ово предузеће има одличну сарадњу са општином и показује висок ниво друштвене одговорности.

Ниједна хуманитарна акција није прошла без њихове подршке, а осим тога увијек су ту и за наше спортисте - рекао је Млађеновић и нагласио да ће општина и у будућности пружати сву неопходну подршку “Техничком ремонту Братунац”, који данас прославља славу компаније - Митровдан. 
 

Људски ресурси 

Љубомир Боровчанин истиче да су све запослене раднице прошле адекватну обуку и добиле потребне сертификате за рад у погону.

- У складу са уговорима које имамо потписане са нашим партнерима, у догледно вријеме бићемо принуђени да повећавамо људске ресурсе - рекао је Боровчанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана