Свјетска банка: Корона, инфлација и неједнакост прихода смањиваће глобални раст до 2023.

Срна
Свјетска банка: Корона, инфлација и неједнакост прихода смањиваће глобални раст до 2023.

ВАШИНГТОН- Глобална економија, након снажног опоравка у прошлој години, суочава се са изразитим успоравањем уз пријетње узроковане новим варијантама вируса корона и повећањем инфлације, дуга и неједнакости прихода, што би могло угрозити опоравак у економијама у настанку и развоју, наводи се у најновијем извјештај Свјетске банке.

У извјештају „Глобални економски изгледи“ истакнуто је да се очекује осјетно успоравање глобалног раста са 5,5 одсто у 2021, на 4,1 одсто у овој години и 3,2 одсто у наредној, како се необично велика потражња из претходног периода буде смањивала, а фискална и монетарна подршка прекидала широм свијета.

Брзо ширење омикрон варијанте указује да ће пандемија, вјероватно, у краткорочном периоду и даље наставити да прекида економске активности, саопштено је из Канцеларије Свјетске банке у БиХ.

-Примијетно успоравање у главним економијама - укључујући САД и Кину - утицаће на инистрану потражњу у економијама у настанку и развоју. У временима када владе у многим земљама у развоју немају простора за пружање потребне подршке економској активности, нови таласи ковида 19, трајна уска грла у ланцу снабдијевања и инфлаторни притисак, као и повећане финансијске осјетљивости у великим подручјима у свијету, могли би повећати ризик од отежаног задуживања - наводи се у извјештају.

Предсједник Групације Свјетске банке Дејвид Малпас рекао је да се свјетска економија истовремено суочава с ковидом 19, инфлацијом и неизвјесности политике, као и да се не зна каква ће бити потрошња и монетарне политике влада.

-Све већа неједнакост и безбједносни проблеми нарочито су штетни за земље у развоју - упозорио је Малпас и додао да је потребно координисано међународно дјеловање, као и свеобухватан низ одговора националних политика, како би се више земаља поставило на повољну путању раста.

У извјештају се додаје да ће све напредне економије до наредне године достићи пуни опоравак производње, док ће производња у економијама у настанку и развоју остати четири процента испод предпандемијског обима.

-За многе рањиве економије, то ће назадовање бити чак и веће, производња у слабим и сукобима захваћеним економијама биће 7,5 одсто испод свог предпандемијског обима, а код малих острвских земаља 8,5 одсто испод - истичу из Свјетске банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана