Све више компанија у Српској окренуто онлајн трговини: Купци диктирају трендове

Данијела Бајић
Све више компанија у Српској окренуто онлајн трговини: Купци диктирају трендове

БАЊАЛУКА - Број компанија које се окрећу електронској трговини у Српској је у порасту, а због погодности које носи овај начин пословања у продаји на интернету све чешће се могу наћи и производи из мањих радњи и бутика без обзира на то што им то изискује додатна улагања.

То што више нема старосне границе за оне који наручују путем интернета, послодавцима у Српској, како кажу, даје вјетар у леђа да своје производе пласирају и на ову платформу. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да, иако постоје законска ограничења и одређене нејасноће о питању е-трговине у Српској, компаније се радо одлучују на овај корак.

- Од надлежних смо затражили израду закона о електронској трговини којим би било ријешено сиво тржиште, подигнуто повјерење према крајњим купцима и утврђено да ли је е-трговина из иностранства нелојална конкуренција нашим послодавцима - рекао је Тривић. 

Додао је да је е-трговина нови начин пословања за компаније Српске те, да би били успјешни и на том пољу, треба да буду добро организовани, од маркетиншког дијела до паковања и транспорта.

Портпарол Привредне коморе РС Дејан Рауш рекао је да је пандемија вируса корона била најбољи показатељ да компаније које послују у Српској треба што више да се окрену онлајн продаји, односно отварању е-трговина путем којих би купци из удобности својих домова могли купити жељене производе.

- Тренд онлајн продаје и куповине настављен је и након пандемије, али не у мјери у којој се очекивало. Имамо поједине тржне центре, продавнице спортске опреме, поједине бутике и апотеке који су доста пажње посветили онлајн продаји и то се показало исправним потезом јер велики број грађана је заинтересован за овакав вид куповине - истакао је Рауш.

Посљедњих неколико година, рекао је он, трговина путем мобилног телефона постаје тренд, чиме се мијења традиционално малопродајно и дистрибутивно пословање.

- Ипак, морамо истаћи да наши људи воле отићи у продавницу, салон, или маркет да се лично увјере у квалитет производа, да га испробају и након тога и купе - казао је Рауш. Додао је да ће се свакако већина компанија у скорије вријеме окренути и онлајн продаји јер долазе млађе генерације које све желе да ријеше једним кликом и да им производ стигне на кућну адресу.

Ново поглавље

Економиста Зоран Павловић казао је да је чињеница да све више грађана у Српској купује путем интернета утицала на многе компаније и мање продавнице да се опробају и у онлајн продаји. 

- У комбинацији са немогућношћу продаје у малопродајним објектима током пандемије и брзим развојем поште као начина испоруке, становништво је кренуло да масовније робу купује путем интернета. Тиме је отворено ново поглавље малопродајних процеса па и кад је, између осталог, у питању и испорука хране - рекао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана