Сваку кризу треба претворити у шансу

Милијана Латиновић
Сваку кризу треба претворити у шансу

БАЊАЛУКА - Упркос бројним потешкоћама у пословању сектора индустрије које је донијела пандемија вируса корона, домаћа предузећа не треба да губе храброст, већ да и у овој кризи препознају шансу, јер свако ново преслагивање у ланцу добављача некога позиционира на виши ниво.

Заједничка је то оцјена представника привреде Републике Српске и ФБиХ, који истичу да се у свакој кризи треба борити и тражити рјешење.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да се не назире крај проблемима у индустријској производњи.

- За прерађивачку индустрију Српске април је био најтежи, а проблеми су се наставили низати и у наредним мјесецима. Негативне трендове биљежи и метална индустрија, која је зависна од ино-партнера и њиховог опоравка. Привреда мора да живи, а јака домаћа производња и извоз робе на ино-тржиште једини су спас - рекао је Ћорић.

Предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић рекао је за “Глас Српске” да су посљедице пандемије на индустрију у том ентитету несагледиве.

Додао је да је домаћим компанијама неопходна подршка и помоћ свих нивоа власти у БиХ да испливају из ове кризе и задрже позиције на свјетским тржиштима.

- Треба тражити начине за заштиту домаће производње и све оно што Европа ради да би заштитила своје произвођаче и БиХ треба да уради - рекао је Јашарспахић.

Колико је вирус корона угрозио домаћу индустрију потврђује и податак Агенције за статистику БиХ, према којем је укупан промет индустрије у БиХ у мају ове године забиљежио пад од 24,5 одсто у односу на исти мјесец лани.

- На домаћем тржишту забиљежен је пад од 16,8 одсто, а на страном од 30,7 одсто - израчунали су статистичари.

Појашњавају да је укупан промет енергије мањи за 52,5 одсто, капиталних производа за 39,2 одсто, трајних производа за широку потрошњу за 30,2 одсто, интермедијарних производа за 19,2 одсто, а нетрајних производа за широку потрошњу за 14,4 одсто.

  Одговорност

Перо Ћорић је истакао да су привредници у Српској у протеклом периоду показали изузетну снагу и друштвену одговорност.

- За разлику од других имали смо најмање отпуштених радника у привреди. Користећи унутрашње резерве послодавци су успјели да сачувају радну снагу да би пуном паром кренули напријед кад криза прође - рекао је Ћорић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана