Судбина "Житопромета" биће позната 26. септембра

Милијана Латиновић
Судбина "Житопромета" биће позната 26. септембра

Бијељина - Судбина бијељинског "Житопромета" требало би да буде позната 26. септембра, за када је у Окружном привредном суду у Бијељини заказано рочиште у вези са сагледавањем ситуације у том предузећу и отварањем стечајног поступка. Рекао је то за "Глас Српске" адвокат Милош Стевановић који заступа 100 запослених у "Житопромету".

"Захтјев за покретање стечајног поступка смо поднијели у намјери да буду сачувана права радника и да се фирма ревитализује, а не да би дошло до њеног распарчавања. Постоји неколико заинтересованих предузећа која су спремна да купе "Житопромет" и фирму дигну из пепела, али већински власник Слободан Павловић на то не пристаје. На рочишту ће представници радника и предузећа изнијети све у вези с пословањем компаније како би била сагледана ситуација и покренут стечај"рекао је Стевановић.

Додао је да у "Житопромету" нема ни струје, те да су се радници организовали да на смјену чувају фабрику јер се тамо и даље налазе вриједне машине које су значајне за поновно покретање производње. Управа "Житопромета" је покушала да осујети покретање стечајног поступка тако што су покушали да дискредитују предсједника Синдиката радника тог предузећа Душана Томића, али им тај покушај није успио"рекао је Стевановић.
Павловић истиче да ће и он на рочишту рећи своје виђење ситуације у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту. "Борим се на све начине да нађем купца или партнера, али то није лако. Боље је фирму поклонити него дати у бесцјење, јер понуде које сам имао нису биле добре"рекао је Павловић.

Запослени у "Житопромету" су уз помоћ свог адвоката сакупили 5.000 марака и уплатили 26. јула на име судског депозита како би испунили све услове потребне за отварање стечаја у том предузећу. Укупна имовина "Житопромета" процјењује се на 17 милиона марака, док је износ дуга према радницима, банкама и добављачима око пет милиона марака. С обзиром на то да су још крајем прошле године послати на чекање, радници су крајем јуна затражили отварање стечаја у предузећу након што је пропао покушај продаје некадашњег млинско-прерађивачког гиганта купцима из Израела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана