Штрајк у правосуђу штети домаћој економији

Анита Јанковић Речевић
Штрајк у правосуђу штети домаћој економији

БАЊАЛУКА - Због штрајка у правосуђу који траје већ три седмице у Унији послодаваца Српске тврде да значајан број домаћих привредника трпи штету јер не могу на вријеме остварити заштиту својих интереса.

Радници у судовим, тужилаштвима и другим правосудним институцијама у Српској, изузев судија и тужиоца, у штрајку су од 28. фебруара обављајући минимум процеса рада, односно предмете у којима се одређује притвор, у које су укључени малољетници те случајеве у којима може настати ненадокнадива штета.

У Унији послодаваца РС истичу да наведена ситуација усложњава пословање компанија и додатно урушава конкурентност домаће економије због чега су Влади Српске упутили иницијативу за убрзано рјешавање проблема у правосуђу како би што прије био омогућен наставак рада у институцијама.

Навели су да значајан број послодаваца није у могућности да оствари право заштите својих интереса у законом предвиђеним роковима што за посљедицу има материјалну и другу врсту штете коју трпе у правним пословима које не могу реализовати у институцијама.

- Домаћа привреда већ трпи посљедице пада тражње у ЕУ који се рефлектује кроз пад индустријске производње, као и посљедице административног притиска на раст плата у Српској, а ситуација са штрајком додатно усложњава пословање - наведено је у саопштењу Уније послодаваца.

Апел за хитно рјешавање проблема стиже и из домаћег коморског привредног система. Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за “Глас” да сви у друштву морају извршавати своје задатке како би оно функционисало па самим тим и економија.

- И до сада је било анализа да је правосуђе доста неефикасно и споро, а сад у штрајку може се очекивати погоршање ситуације. Има привредника који одређене проблеме морају рјешавати путем судова, а ако ће предмети бити пролонгирани то ће створити штету јер питања које се не рјешавају отежавају и друге активности. Позивамо све актере да сједну и што прије се договоре - рекао је Ћорић. 

Да блокада било које институције система, у ситуацији када се привреда суочава са низом проблема, може проузроковати додатну главобољу сматра и предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић.

- У времену када су сви економски параметри у погледу привредних кретања негативни и нимало охрабрујући изузетна је штета да било која институција система не функционише. Привреди треба ефикасан систем и у том контексту апел надлежнима да ријеше проблем и спријече посљедице које овај штрајк може донијети привреди - рекао је Савић за “Глас”. 

Међутим, да рјешење још није на помолу наслућује се из најава предсједника Синдиката правосуђа РС Синише Петровића који је јуче рекао да ће поднијети тужбу за оспоравање рјешења о минимуму процеса рада које је раније донијело Министарство правде Српске.

Он је навео да ће Синдикат поднијети и иницијативу Уставном суду РС за оцјену уставности и законитости таквог рјешења, наводећи да су захтјеви штрајкача непромијењени и да се нада што скоријим преговорима са ресорним министарством.

Административни радници у правосуђу траже повећање плата за 11,9 одсто, обезбјеђење повећања и усклађивања плата са међугодишњим растом просјечне плате у Српској, као и обрачун минулог стажа умјесто досадашњег 0,3 на 0,5 одсто.

Министарство правде

Из Министарства правде РС јуче су саопштили да су опредијељени за подизање стандарда свих радника у области правосуђа и да им је циљ да се покуша пронаћи заједничко рјешење са синдикатом како би правосудне институције почеле да раде у пуном капацитету.

- У наредним данима биће настављен разговор са представницима синдиката - саопштили су из ресорног министарства. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана