Словачки Скај Јуроп прогласио банкрот

Глас Српске
Словачки Скај Јуроп прогласио банкрот

БРAТИСЛAВA - Компанија за јефтине авионске летове "Скај Јуроп" прогласила је јуче банкрот и суспендовала све летове, пошто није успјела да измири дуговања настала због пада прихода усљед економске кризе, јавиле су агенције.

Одлуку о проглашењу банкрота донио је стечајни управник "Скаја" којег је именовао суд, пошто је  компанија у јуну од државе добила тромјесечну заштиту од кредитора, послије чега је покушала да отплати велике дугове.

Стечајни управник као разлог банкрота навео је недостатак средстава за даље финансирање пословања. "Скај Јуроп" саопштио је да су од јуче сви летови до даљег обустављени.

Број путника у јулу је умањен за 37 одсто на годишњем нивоу, а до краја јуна забиљежен је 15,1 милион евра нето губитка.

Путнике који су раније резервисали карте за летове преко ове компаније изненадило је када је "Скај Јуроп" у ноћи са 31. августа на 1. септембар преко своје Интерент странице путнике обавијестио да "одмах прекида све своје операције" и да новац за авионске карте, које је та компанија уредно продавала, неће бити враћен.

Онима који су унапријед купили повратне карте словачка компанија поручила је да за повратак кући нађу другог авиопревозника.

Берза у Бечу саопштила је да је од јуче до даљег суспендовала трговање акцијама "Скај Јуропа".

Aеродром у Прагу саопштио је да од јуче не дозвољава слијетање авионима ове фирме, због неизмирених рачуна, а аеродром у Бечу из истих разлога већ је 15. августа отказао сарадњу са словачком компанијом.

Још у јуну надлежни словачки суд процијенио је да "Скај Јуроп" нема довољно новца да настави рад усљед пада броја путника и прихода.

Летови

Компанија "Скај Јуроп" са сједиштем у Словачкој основана је 2001. године и покривала је углавном континентални дио Европе. Са пословањем је започела 2002. године, а дневно је имала и до 10 летова из Братиславе, Прага и Беча, односно летјела је из 17 европских земаља на 30 дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана