Сиви облаци над индустријом

Анита Јанковић Речевић
Сиви облаци над индустријом

БАЊАЛУКА - Индустријска производња у Републици Српској за четири мјесеца ове године мања је за 2,1 одсто у односу на исти период лани, а највећи пад од скоро пет одсто забиљежен је у прерађивачком сектору, што је према ријечима стручњака посљедица слабе потражње из иностранства.

Да су се сиви облаци надвили над индустријом показују најновији подаци Републичког завода за статистику из којих је видљиво да је пад индустријске производње још већи ако се посматра само претходни мјесец. У априлу ове године, у поређењу са истим мјесецом лани, производња у индустријским секторима склизнула је за чак 7,5 одсто.

Посматрано по секторима у прва четири мјесеца ове године подручје вађења руда и камена остварило је раст од 6,6 одсто, док је у области производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација забиљежен пад од 0,6 одсто.

- У упоредном периоду у подручју прерађивачка индустрија дошло је до пада од 4,7 одсто - подаци су Завода за статистику.

Ништа боља ситуација није ни када је ријеч о извозу па су тако у априлу 2023. године домаће компаније на страно тржиште пласирале робу у вриједности од 439 милиона КМ, што је за 6,3 одсто мање него у априлу прошле године.

Ситуација је повољнија када се посматра извоз у прва четири мјесеца када су на ино-тржиште отишли производи вриједни милијарду и 793 милиона КМ, што представља раст од 2,2 одсто у односу на исти период лани.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић истиче за “Глас” да проблеми у вези с енергетском кризом и инфлацијом, који су лани ескалирали, сада долазе на наплату домаћој привреди.

- Криза изазвана сукобима у Украјини и те­ како је утицала на привреду Европске уније, која је наш највећи спољнотрговински партнер. Њене чланице ове године смањују потражњу за робом различитих сектора и у различитим процентима, што се негативно одражава на укупан обим производње у домаћим предузећима. Тренутно влада велика неизвјесност, подаци о паду производње су забрињавајући - рекао је Ћорић.

Истиче да је тешко предвидјети шта ће бити у наредним мјесецима.

- Сматрам да ће ова година генерално бити тешка упркос чињеници да је дошло до стабилизације цијена енергије на свјетском тржишту. Трендови нису у складу с потребама и у складу с плановима привреде Српске, која је извозно и увозно зависна - оцијенио је Ћорић. 

Директор фабрике “Сава Семберија” Стево Филиповић каже за “Глас” да њихови погони раде једнаким интензитетом као и лани, али је све озбиљнији проблем, који оптерећује производњу, недостатак стаклене амбалаже.

- То је глобални проблем и актуелан је од лани, али до сада смо некако успијевали да га превазиђемо. Међутим, почетком ове године Фабрику стакла у Параћину купио је швајцарски конзорцијум који је власник свих стаклара у региону и одмах угасио производњу пећи у Србији, која није престајала с радом ни када је сусједна земља била под санкцијама. Због обуставе производње суочени с недостатком амбалаже, покушаћемо исту увести из Русије - рекао је Филиповић и додао да ће од набављених количина стаклене амбалаже зависити и ток производње у сезони.

Мање запослених

Према најновијим подацима Републичког завода за статистику, број запослених у индустрији у априлу 2023. године у односу на исти мјесец лани мањи је за 1,3 одсто. Број радника у сектору индустрије у априлу 2023. године у односу на март ове године мањи за 0,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана