Сертификати и узорци успоравају проток робе

Жељка Кокот
Сертификати и узорци успоравају проток робе

Сарајево - Нецаринске баријере у трговини прехрамбеним производима у региону најизраженије су са Србијом, а највеће проблеме произвођачи имају са непризнавањем сертификата и узимањем великог броја узорака за контролу на границама.

Препреке са којима се суочавају привредници разматране су на округлом столу "Нецаринске баријера у пољопривредно-прехрамбеном сектору у ЦЕФТА региону" који је организовала Спољнотрговинска комора БиХ с циљем проналаска начина за отклањање компликованих процедура које прате проток робе, непризнавања сертификата о квалитету, санитарних, фитосанитарних и ветеринарских докумената као и повећаног узорковања робе на границама.

- Проблем је што појединци на граничним прелазима не поштују потписане споразуме и легислативу, али вјерујем да ће баријере у вези са непризнавањем сертификата или узимањем великог броја узорака на граничним прелазима бити отклоњене у што краћем периоду - казао је предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић.

Секретар Удружења за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водопривреду Привредне коморе Србије Ненад Будимић каже да увијек постоје мање или веће нецаринске баријере, али да је постигнут циљ да буде омогућен несметан транспорт робе између земаља у региону.

- Привредници примјењују неке ванзаконске или подзаконске мјере да би заштитили своје производе, али ми све пратимо и реагујемо да бисмо омогућили нормалну спољнотрговинску размјену, која је са БиХ на изузетно добром нивоу - каже Будимић.

Директор Привредног сектора Спољнотрговинске коморе БиХ Огњенка Лаловић каже да се највећи број проблема у вези са нецаринским баријерама односио на извоз пилетине, млијека и пива.

- Направљени су одређени помаци, јер су Министарство спољне трговине и економских односа, Канцеларија за ветеринарство и Агенција за сигурност хране БиХ брзо реаговали на сваку пријаву коју смо им прослиједили - каже Лаловићева.

Да су уложени напори за елиминисање проблема са нецаринским баријерама потврђује и податак да је на адресу Спољнотрговинске коморе БиХ у овој години упућено само пет жалби, од којих се највише односи на Србију и Албанију.

Бојић каже да притужбе привредника по хитној процедури шаљу надлежном министарству у држави на коју се оне односе да би били елиминисани проблеми.

Усклађивање регулативе

Све земље чланице регионалне зоне слободне трговине су у процесу усклађивања регулативе са европском, што ствара велике проблеме приликом тумачења одређених чланова истог прописа.

- Да би били ријешени ти проблеми најважнији су билатерални разговори између земаља које трпе и намећу одређену баријеру, да би потребно усаглашавање било брзо спроведено - сматра Огњенка Лаловић.

Најчешће нецаринске баријере

- Компликоване процедуре код протока робе

- Непризнавање сертификата о квалитету

- Непризнавање санитарних, фитосанитарних и ветеринарских докумената

- Повећано узорковање робе на границама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана