Сектор дрвопрераде у БиХ биљежи добре резултате: Намјештај најјача карика

Милијана Латиновић
Сектор дрвопрераде у БиХ биљежи добре резултате: Намјештај најјача карика

БАЊАЛУКА - БиХ је у првом кварталу ове године у иностранство извезла намјештај у вриједности већој од 173 милиона КМ, што је за око четири милиона више у односу на исти период лани, а према ријечима привредника, добар старт прилика је за још боље пословање, па макар гарнитуре спремали у складишта, јер, како кажу, кад криза стане, онај ко има робу биће побједник.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је пласман намјештаја у иностранство од јануара до краја марта ове године седам пута већи од увоза. БиХ је у првом кварталу ове године увезла намјештај у вриједности 24,03 милиона марака, што је за 2,3 милиона КМ више у односу на исти период прошле године.

Коментаришући наведене податке, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је да је само Српска у првом кварталу извезла намјештај вриједан око 85 милиона марака, док је увоз био “тежак” око 14 милиона марака.

- Пласман намјештаја годинама је вишеструко већи од увоза и генерално производња и извоз намјештаја су најјача карика у сектору дрвопрераде. У Републици Српској забиљежен је раст у сектору намјештаја за око 30 одсто у првом овогодишњем кварталу, што је и више него добро - казао је Шиник.

Он истиче да су даље прогнозе неизвјесне и да ће на њих сигурно утицати и сукоб у Украјини.

- Велика потражња довела је до раста пласмана. Европа на неки начин пружа отпор Далеком истоку и ту је наша шанса. Осим тога, у посљедње вријеме на листи купаца све више се појављује Швајцарска. Намјештај се убраја у трајна потрошна добра и ако потраје ова криза и негативни утицаји, то би могло зауставити потражњу - рекао је Шиник и додао да је Европљанима примамљив масивни, тапацирани, али и плочасти намјештај из Српске и ФБиХ.

Он је подсјетио да комплетан сектор дрвопрераде биљежи добре резултате захваљујући огромној потражњи за четинарима.

Након велике економске кризе 2008. године услиједио је период великог раста, да би у 2018. години сектор намјештаја у Српској оборио све рекорде, а у тој индустрији запослено је око 4.000 радника.

Тржишта

Најзначајнија извозна тржишта за БиХ када је ријеч о пласману намјештаја су Њемачка, Хрватска, Италија, Србија, Словенија, Аустрија, Холандија, Швајцарска и Француска. Са друге стране, на домаће тржиште највише намјештаја стиже из Србије, Турске, Пољске, Словеније, Италије и Бугарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана