Шарановић: Нећемо да селимо "Краш" у Србију

N1
Шарановић: Нећемо да селимо "Краш" у Србију

Српски бизнисмен Небојша Шарановић изјавио је да купује акције хрватског "Краша" у своје име јер вјерује да та компанија има велики потенцијал.

"Низ година послујемо у кондиторској индустрији региона и остварујемо јако добре резултате. Зато редовно пратимо индустрију у овом делу Европе и сматрамо да Краш има велики потенцијал. Он има сјајан бренд, изврсне производе и одличне запослене. Верујемо да има велики потенцијал за даљи раст и развој, а сматрамо да смо због нашег искуства у индустрији добар улагач који може донети додатну вредност", рекао је Шарановић у интервјуу за Јутрарњи лист.

Шарановић, који је власник кипарске компаније Каппа Стар Лимитед у чијем је власништву неколико компанија у Србији, међу којима су Јафа и Банини, истакао је да су производи тих компанија добро познати у Хрватској.  

"Откад смо им ми власници, оне (компаније) су знатно успешније. Непрестано инвестирамо у технологију и развој. Само смо у Јаффу уложили 28,6 милиона евра. Од нашег преузимања компанија је учетворостручила приходе, вишеструко смо повећали производњу и број запослених", рекао је он.  

Коментаришући то што је куповину акција Краша почео по цијенама од 400 па 500 куна, што су многи окарактерисали као прескупо а на крају је дошао до цијене до чак 1.090 куна, Шарановић је рекао да Краш, у којем сада посједује 25,6 одсто акција, плаћа по цијени коју сматра фер вриједношћу коју мали акционари и запослени треба да добију.  

"До сада смо у Краш уложили више од 45 милиона евра. Јако верујемо у правни систем Републике Хрватске и сматрамо да мањински пакет може бити профитабилан, те смо спремни партиципирати у Крашу и са мањинским уделом. Те смо могућности свесни од почетка, што није променило нашу одлуку да инвестирамо. Многи нас упозоравају на примере синхронизованог деловања Управе Краша и Месне индустрије Браћа Пивац, али ми се тиме не бавимо јер верујемо да за све постоје закони и регулатори. То је њихов посао. Не би било добро да Управа било којим својим потезом у овом процесу донесе превагу, а на штету свих радника, осталих деоничара и саме компаније", рекао је Шарановић.  

Поводом незваничних информације да би ако постане већински власник Краша производњу премјестио у Србију или, ако производња остане у Хрватској, отпустио велики број радника, он је казао да су то "злонамерна тумачења и потпуна неистина".  

"У каријери сам имао сам шест фабрика и ниједна никада није премештена нити угашена. Верујем у производњу и управо зато инвестирам у ову индустрију. Највећа вредност Краша су његови стручњаци и запослени јер, верујте ми, нико други на свету не зна произвести Бајадеру или Гриотте и друге брендове који се производе у Загребу. Сваку нашу инвестицију прате развој и раст фабрика, нова радна места и нова перспектива. Сви који проуче наше пословање у то се могу уверити на конкретним бројкама и нашим пословним потезима", рекао је Шарановић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана