Рок за регистрацију фирми у Српској три дана, проблем спорост у ФБиХ

Срна
Рок за регистрацију фирми у Српској три дана, проблем спорост у ФБиХ

БАЊАЛУКА - Законски рок за регистрацију предузећа у Републици Српској је три дана од пријема комплетне документације, али је проблем што тај процес у Федерацији БиХ траје вишеструко дуже због чега инвеститори добијају погрешну слику када се на свјетским листама посматра рејтинг цијеле БиХ, рекао је портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

Благојевић је подсјетио да је скраћивање процедуре, појефтињење процеса и смањење времена које је потребно за регистрацију предузећа прије више година био један од захтјева Привредне коморе.

“То је и заживјело у Српској увођењем једношалтерског система чиме је у значајној мјери скраћен рок за оснивање предузећа. Он сада по закону износи три дана од пријема комплетне документације. Иако имамо ситуација да се тај рок у потпуности не поштује, то је и даље у прихватљивим оквирима. У ланцу институција које су надлежне за регистрацију предузећа највише се чека на судове”, рекао је Благојевић Срни.

Према његовим ријечима, веома је важно да се у Српској иде ка додатном скраћењу процедуре за регистрацију предузећа које се односи на увођење електронске регистрације предузећа.

“То је искорак који има подршку Привредне коморе”, нагласио је Благојевић.

Он је као проблем навео чињеницу да се приликом креирања свјетских листа које говоре о условима пословања у државама као што је “Дуинг бизнис” увијек узима за примјер један град, а то је најчешће главни град.

“У Сарајеву се много касни у овом процесу и, према доступним информацијама, понекад је потребно и више од 100 дана да би било формирано предузеће. Због тога је БиХ увијек на зачељу листе европских земаља. То је проблем јер многи страни инвеститори када желе да улажу у неку земљу гледају какав је њен рејтинг на тим листама”, каже Благојевић.

Због тога би, додао је он, било позитивно да се додатно промовише све што је урађено у Српској како би на најбољи начин била представљена страним инвеститорима.

Благојевић је истакао да су привредници указивали да новоформирана предузећа која брзо остваре промет већи од 50.000 КМ и стекну услове за улазак у ПДВ систем дуго чекају на ПДВ број.

“Због тога је веома важно да све институције које се налазе у ланцу испоштују законом предвиђене рокове и у што краћем времену обаве свој дио посла како би овај процес дао најбоље могуће резултате”, рекао је Благојевић.

Он је поручио да, након што је ријешен проблем који се односи на брзину, цијену и обим докумената у процесу регистрације предузећа, важно да буду створени услови за лакше пословање да би новоформиране фирме могле да опстану и даље се развијају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана