Робе све мање, шлепери на паркингу

Милијана Латиновић
Робе све мање, шлепери на паркингу

БАЊАЛУКА - Отказивање наруџби из иностранства због пандемије вируса корона већ је ставило катанац на поједина предузећа у БиХ, а због пада спољнотрговинске размјене превозницима на међународним линијама обим посла је смањен и до 70 одсто, па је шлепера све више на паркинзима умјесто на европским саобраћајницама.

Ситуација са вирусом корона компликује се из дана у дан, како у Српској, тако и у земљама региона и Европе, због чега многе земље пооштравају мјере приликом уласка на њихову територију, траже тестове, уводе карантине или захтијевају електронску најаву уласка на њихову територију.

Предсједник Удружења превозника Републике Српске Никола Грбић каже за “Глас Српске” да превозници у међународном транспорту трпе несагледиве губитке због посљедица пандемије.

- Ситуација је катастрофална. Велике су потешкоће приликом преласка на граничном прелазу Брегана, који је на неки начин главни, када је ријеч о транспорту робе за Италију и Аустрију. Велика су задржавања на границама, Словенци најављују затварање, тако да се проблеми само нижу - рекао је Грбић, додавши да је и превозницима у међународном транспорту потребна помоћ институција да превазиђу ову ситуацију.

Додао је да је за неке послове домаћим превозницима у нормалним околностима требало два до три дана, а сада 15 дана, што довољно говори о томе са каквим се потешкоћама суочавају.

- Обим посла је за ових осам мјесеци пандемије смањен за око 70 одсто у односу на исти период лани и многи превозници размишљају о гашењу дјелатности. Оно што је најгоре у овој ситуацији је то што је мањка робе па превозници немају шта да превозе. Извоз је пао, увоз такође, нема потражње за робом, самим тим ни ми немамо посла - појаснио је Грбић, додавши да поједина предузећа већ мјесецима на паркинзима имају више камиона него на терену, скоро половина шлепера није на саобраћајницама.

Превозник из Тузле Муамер Бербић каже да је евидентно да се обим посла смањује и да је ситуација веома неизвјесна.

- Наши возачи за сада немају проблема приликом уласка у европске земље, али не знамо шта нас сутра чека. Обим посла је пао за око 20 одсто. Највећи проблем је то што нема робе, и вјероватно ће пад бити још већи. Ако се ово настави фирме ће се затварати и ми нећемо имати шта возити - рекао је Бербић, додавши да су задржавања на границама нешто дужа него у нормалним околностима. Бербић каже да, иако возе мању количину робе и дуже остају на путу, раде само да не дођу у ситуацију да морају да паркирају камионе.

Дефицит

Да су бриге превозника да неће имати шта да возе и те како оправдане, потврђује податак Агенције за статистику БиХ према којем је робни дефицит за девет мјесеци “тежак” око 4,7 милијарди марака. Према подацима статистичара, извоз за три квартала износио је око 7,57 милијарди КМ, што је за 12,6 одсто мање у односу на исти период лани, док је увоз износио око 12,32 милијарде КМ што је за 15,8 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана