Роба из иностранства све траженија

Данијела Бајић
Роба из иностранства све траженија

БАЊАЛУКА - Да је становницима Српске и ФБиХ роба из иностранства све дража, свједоче подаци Управе за индиректно опорезовање (УИО) БиХ, према којима је за одјећу, обућу, шминку и друге потрепштине поручене преко интернета лани потрошено више од четири милиона марака.

У УИО истичу да је становницима БиХ на кућну адресу током прошле године из иностранства стигла роба, коју су поручили путем интернета, вриједна 4,013 милиона марака, док је на име дажбина додатно издвојено 852.788 КМ. Годину раније грађани БиХ су онлајн поручили робу вриједну 3,867 милиона марака, док су дажбине износиле 846.400 КМ. Највише посла лани, ако је судити по подацима УИО, имали су достављачи на подручју Сарајева, затим Бањалуке, те Мостара.

-  Најчешће је ријеч о роби широке потрошње попут одјеће, обуће и шминке - истакли су у УИО БиХ.

Царинска процедура увоза све робе, па тако и робе која путем поштанских пакета стиже у БиХ, обавља се, подсјетили су у УИО, у складу са Законом о царинској политици БиХ и свим важећим подзаконским актима.

Према тренутним прописима, када грађани БиХ добијају путем поште пакете директно из иностранства од правног лица, ослобађање од плаћања увозних дажбина врши се за пакете занемариве вриједности, односно до износа од 300 КМ, уколико физичко лице наручује робу из иностранства и плаћа је приликом наруџбе.

- С друге стране, ослобађају се од плаћања увозних дажбина пакети до вриједности од 90 КМ уколико физичка лица из БиХ робу добију од физичких лица из иностранства без било каквог плаћања. Када се ради о горе поменутој роби, мора бити видљиво да је она намијењена за властите потребе. Не смије се радити о количинама које би дале наслутити да је та роба намијењена даљој продаји у БиХ - истакли су у УИО.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић истакла је за "Глас" да због бољег квалитета и јефтиније робе све више људи, првенствено младих, одлучује да одјећу, обућу и друге сличне ствари наручи путем интернета из иностранства.

- Роба коју грађани поручују онлајн, а стиже из иностранства је сигурно квалитетнија, а уз и нешто јефтинија него што се може наћи на домаћем тржишту - казала је Марићева.

Додала је да је једина мана онлајн куповине то што је поврат, у случају да нешто не одговара, компликованији, чега су потрошачи свјесни.

Према ријечима економисте Зорана Павловића, вријеме намеће нова правила и могућности.

- До јуче нисмо имали мобилни, данас имамо и паметни телефон и компјутер у једном. Сви се морају прилагодити промјенама које доноси модерни живот, па и сами трговци у Српској који морају тражити нове начине како да зараде и не изгубе муштерије због онлајн куповине - казао је Павловић.

Наруџбе

Према подацима УИО, током јануара и  фебруара ове године становници БиХ су поручили робу вриједну 433.445 марака, док је на име дажбина додатно издвојено 88.729 марака.

Ове године највише робе из иностранства поручили су становници Сарајева и Мостара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана