Репрограм спасио 87 предузећа

Милијана Латиновић
Репрограм спасио 87 предузећа

БАЊАЛУКА - Пореским обвезницима у Републици Српској лани је репрограмирана наплата 47,4 милиона марака дуга на основу пореза и доприноса, што је за 13,4 милиона КМ више у односу на 2021. годину.

У Пореској управи РС за “Глас Српске” наводе да је у прошлој години одобрено укупно 87 рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга, од чега је Министарство финансија РС одобрило 60 рјешења на износ дуга од 46,97 милиона КМ, док је Пореска управа одобрила 27 рјешења на износ дуга од 435.187 КМ.

Према њиховим подацима, у 2021. години укупно је одобрено 120 рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга на износ обавезе од око 34 милиона КМ.

- Пореске обавезе се могу репрограмирати у једнократном износу, најдуже на годину дана или максимално на пет година, односно у 60 једнаких мјесечних ануитета, а износ дуга који може бити одгођен за плаћање није лимитиран - појаснили су у Пореској управи РС.

Додали су да се репрограм доспјелих пореских обавеза одобрава свим обвезницима који испуњавају услове предвиђене Законом о одгођеном плаћању, за дуг који је доспио најкасније у години која претходи години у којој се подноси захтјев за одгађање.

Осим тога, појашњавају, одобрава се репрограм и за дуг обезбијеђен хипотеком, а то обезбјеђење мора да буде најмање у вриједности укупног пореског дуга, укључујући и камату и да су измирене појединачне доспјеле обавезе по основу доприноса за ПИО, за запослене којима у периоду трајања одгађања доспијева неко од права из пензијског и инвалидског осигурања.

- Одредбе Закона о одгођеном плаћању пореског дуга не примјењује се на порески дуг по основу пореза на непокретност - истакли су у Пореској управи.

Економиста Зоран Павловић каже да су очигледно тешкоће у пословању постале оптерећење за оне који воде бизнисе, поготово оне који се вежу за европска тржишта и проблеме због ситуације у Украјини.

- Неплаћање пореза и доприноса на плату један је од сигнала потешкоћа у пословању - истакао је Павловић.

Он је нагласио да је немогућност измирења обавеза нешто што се код озбиљних компанија дешава када је ситуација на тржишту њихових производа и услуга компликована.

- Очигледно је ситуација таква да Привредна комора мора да контактира све те фирме које су принуђене да траже репрограм те да види гдје су проблеми и да им се помогне да се производња ревитализује - истакао је Павловић.

Надлежност

У Пореској управи РС појашњавају да је, у складу са Законом о одгођеном плаћању пореског дуга, поступак одгођеног плаћања на износ дуга до 30.000 КМ у њиховој надлежности. Додају да о захтјеву за дуг већи од тог износа одлучује Министарство финансија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана