Репо послови и даље ријеткост

Милијана Латиновић
Репо послови и даље ријеткост

Бањалука - Краткорочно позајмљивање новца осигураног ликвидним хартијама од вриједности биљежи скроман раст на Бањалучкој берзи, што потврђује податак да су за девет мјесеци ове године закључена три репо посла, укупне вриједности 326.683 КМ.

Суштина репо посла је краткорочно позајмљивање новца који је осигуран колатералом, најчешће ликвидним хартијама од вриједности. Ту врсту трансакција продавац који у портфељу има хартије од вриједности закључује са инвеститором који свој новац жели уложити у куповину сигурих хартија.

У Бањалучкој берзи појашњавају да је репо посао кредитирање на кратак рок, уз пренос власништва над хартијама од вриједности које служе као колатерал. Према подацима берзе, за девет мјесеци прошле године на берзи су закључена четири репо посла укупне вриједности 14.045 КМ.

- Продавац хартија од вриједности, односно зајмопримац се уговором обавезује да ће купцу, односно зајмодавцу, продати одређени број хартија од вриједности. Купац је дужан платити продавцу вриједносне папире по уговореној цијени и обавезати се да ће продавцу те исте хартије од вриједности продати на тачно договорен датум у будућности. Продавац је дужан да купцу плати реоткупну цијену за поменуте хартије од вриједности - појаснили су у Бањалучкој берзи.

Наглашавају да су у репо послу најчешће ниже стопе позајмљивања новца него што би биле у краткорочним позајмицама код комерцијалних банака.

- Плаћање се врши исти дан када се закључи репо посао, односно средства су продавцу хартија од вриједности одмах расположива. Уколико на дан доспијећа репо посла продавац из репо посла не плати купцу реоткупну вриједност, односно не врати позајмицу, купац може продати хартије од вриједности на тржишту и тако се наплатити - истакли су у берзи и додали да је репо тржиште још недовољно развијено, те да би оно могло бити значајна полуга за оне инвеститоре којима је важно управљање ликвидношћу.

У Бањалучкој берзи појашњавају да се то посебно односи на банке које имају строга ограничења у погледу улагања краткорочних депозита, као и лимите изложености према држави која емитује хартије од вриједности које банке купују у примарним емисијама.

- За сада су банке врло мало присутне на домаћем репо тржишту и развој овог тржишта зависи од њиховог будућег учествовања у пословима краткорочног позајмљивања - истакли су у берзи.

Економиста Зоран Павловић истиче да је финансијско тржиште у Српској недовољно развијено, те да је значај берзе у доброј мјери занемарен.

- На западу је потпуно нормално да новац не стоји на рачуну у банци већ да буде уложен у пројекте и да за то гарант на неки начин буде берза, односно берзански механизми који омогућавају да уложен новац буде оплођен и да се у одређеном моменту може вратити. С обзиром на цијелу финансијску ситуацију код нас, добар знак је да се повећава обим репо послова на Бањалучкој берзи - рекао је Павловић. 
 

 Колатерал 

У Бањалучкој берзи истичу да су у свим репо пословима који су закључени ове године колатерал биле државне обвезнице емитоване за измирење ратне материјалне и нематеријалне штете.

- Ако посматрамо све репо послове закључене од 2014. године до данас, у 75 одсто њих колатерал су биле државне обвезнице, а у 25 одсто тих послова осигурање су биле акције компанија са службеног берзанског тржишта - истакли су у Бањалучкој берзи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана