Рекордан резултат Теслићке „Дестилације“ упркос лошем старту

Милијана Латиновић
Рекордан резултат Теслићке „Дестилације“ упркос лошем старту

ТЕСЛИЋ - Хемијска индустрија "Дестилација" из Теслића успјела је лани реализовати више од 82 одсто уговореног посла и сачувати мјесто на европском тржишту, што је, с обзиром на веома лош прошлогодишњи старт, рекордан резултат у пословању.

Истакао је то за "Глас Српске" директор "Дестилације" Зоран Шкребић, нагласивши да иако још нису завршени финансијски извјештаји за прошлу годину, салдо на рачуну требало би да буде позитиван.

- Прошла година је била изузетно тешка, први квартал смо пословали на минимуму, а уговор о испоруци сировине  са "Шумама РС" потписали тек у мају. Без обзира на све потешкоће, реализовали смо више од 82 одсто уговореног посла, што је рекорд у односу на године у којима није било таквих проблема - рекао је Шкребић.

Додао је да је ова година почела изненађујуће добро, те да им блага зима без великих минуса и снијежних падавина и те како иде наруку.

- Протеклих година готово да није било испоруке шумских дрвних сортимената током јануара. С обзиром на повољне временске услове, већ сада радимо пуном паром. Према петогодишњем уговору, у овој години требало би да у нашим погонима прерадимо око 96.000 метара кубних сировине - истакао је Шкребић и нагласио да ће, ако је судити према почетку, година бити и те како успјешна.

Шкребић је рекао да и даље постоје одређени проблеми када је ријеч о цијени и квалитету дрвних сортимената, односно да за цијену прве класе често добију сировину лошијег квалитета, али да ће и те потешкоће отклонити кроз разговор са надлежнима у "Шумама Републике Српске".

Шкребић истиче да у овој години планирају максимално да се посвете подизању технолошког нивоа производње, аутоматизацији и новим инвестицијама.

Ово теслићко предузеће је још почетком 2018. године запало у проблеме јер није имало довољно сировине за рад, због чега су најављивали да ће угасити машине. Проблеми у пословању трајали су све до маја прошле године када су успјели наћи заједнички језик са "Шумама Српске" и усагласити се у вези са уговором за испоруку сировине.

 

 

Радници

Зоран Шкребић је истакао да теслићка "Дестилација" запошљава око 350 радника, у зависности од сезоне.

- Плате исплаћујемо на вријеме, нема кашњења, а у складу са законом измирујемо и све уплате за доприносе - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана