Расте наплата дуга од пропалих фирми

Маријана Миљић
Расте наплата дуга од пропалих фирми

Бањалука - Нови Закон о стечају донио је низ побољшања, а најважније је да омогућава већи проценат наплате потраживања и скраћује стечајни поступак.

Помоћник директора за управљање наплатом пореза у Пореској управи РС Велимир Кукобат указао је у петак уочи округлог стола о теми "Наплата пореза, доприноса и такси у стечајном поступку" на мањкавости доскорашњих законских рјешења о стечају.

- Стечајни поступци до сада нису најбоље вођени. Проценат наплате обавеза од предузећа које заврше у стечају износио је свега 8,90 одсто од укупног износа пријављених и признатих потраживања. То јасно говори да стечајеви нису вођени и организовани како треба - казао је Кукобат.

Навео је да је стари закон о стечају показао да проценат наплате од фирми које су ишле у поступак реорганизације износио 70 одсто од признатих потраживања.

- Због тога је у новом законском рјешењу акценат стављен на реорганизацију, јер она даје шансу да Пореска управа наплати много већи проценат потраживања - навео је Кукобат.

Пореска управа РС је тренутно учесник 217 активних стечајних поступака покренутих на основу старог закона у којима потражује 237 милиона марака.

Нови Закон о стечају, који је усвојен у фебруару ове године, омогућио је Пореској управи да стечајеве покреће на вријеме.

- У тим поступцима који су до сада трајали по седам-осам година није било ни шансе, али ни воље за великим процентом наплате потраживања. Нови закон даје шансу Пореској управи да благовремено и на најбољи начин реагује како би наплатила што већи проценат потраживања. Добили смо шансу да побољшамо наплату својих потраживања из стечајних поступака. Сада настојимо да одмах послије покретања стечајева и ликвидација обезбиједимо наплату својих потраживања покретном и непокретном имовином фирми које пропадају - казао је Кукобат.

Предузећа у стечају Пореској управи тренутно дугују око 300 милиона марака.

- Ријеч је о великој суми новца и да бисмо наплатили много већи проценат од 8,90 одсто, морамо имати обучене и спремне људе који ће на најбољи могући начин заступати Пореску управу у судовима - навео је Кукобат.

Округли сто је организован у сарадњи са Центром за едукацију судија и тужилаца.

Порез на непокретности

Велимир Кукобат је рекао да Пореска управа РС има високу стопу наплате пореза на непокретности.

- Та стопа износи 87 одсто. Ми смо презадовољни, јер нисмо одређивали стопе пореза, већ су то радиле општине и градови - рекао је Кукобат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана