Рампа на граници за занатлије

Nezavisne.com
Рампа на граници за занатлије

Бањалука - Занатлије и самостални предузетници упозоравају да се налазе у све тежем положају, за шта добрим дијелом одговорност сноси и држава честим измјенама правила пословања, које све теже прате.

Тако, на примјер, они од почетка ове године не могу вршити спољнотрговинско пословање док се не пререгиструју у друштва с ограниченом одговорношћу, јер је стављена ван снаге уредба Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која им је то омогућавала.

Подсјећања ради, некадашње самосталне занатске радње, да би могле извозити, морале су се пререгистровати у самосталне предузетнике. Недуго након тога донесена је нова уредба да те тек пререгистроване радње, ако желеле извозити, поново се морају пререгистровати у друштва с ограниченом одговорношћу, пишу Независне новине.

Наиме, да би сада неко од самосталних предузетника увозио или извозио робу, мора да се пререгиструје у предузеће или да ангажује услуге посредничке фирме која се бави том дјелатношћу. И једно и друго, како су нам казали предузетници, ствара велике трошкове, због чега ће многи посегнути за гашењем своје дјелатности, а неки ће прећи и у илегалан рад, јер не могу да се изборе са све већим наметима.

Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе РС, рекао је да је онемогућавање спољнотрговинског пословања самосталним предузетницима и занатлијама велики проблем јер су веће њихове обавезе, али и таксе.

“У суштини мислим да се због тога многе радње неће пререгистровати и да ће једноставно угасити свој рад. Стално се мијењају закони, уредбе и друго, а ми то све лагано трпимо колико можемо, кад не можемо, пређемо у илегалан рад и то је наш одговор, ми више немамо снаге да се боримо”, казао је Братић. Он сматра сасвим логичним да самостални предузетници могу увозити или извозити као физичка лица.

“То је нормално и једноставно мислим да је то урадио лоби неких од предузећа која се баве посредничком дјелатношћу, пошто немају довољно посла, па би онда они увозили за наше самосталне предузетнике и узимали проценат”, рекао је Братић. Додао је да када неки самостални предузетник или занатлија хоће да купи репроматеријал, не може да га увезе директно, него мора преко неког предузећа.

“То је врло некоректно и ми смо одмах реаговали на то и упутили писмо УИО БиХ”, рекао је он.

Из Обртничке коморе ФБиХ рекли су да је забраном извоза обртницима причињена знатна материјална штета и ограничење тржишта на које могу пласирати своје производе.

“Ова проблематика притиска обрт већ годинама, те је потребно изнаћи модалитет директног увоза и извоза за обртнике”, навели су из Обртничке коморе ФБиХ у образложењу мјера за побољшање услова привређивања обртника у ФБиХ.

Из УИО БиХ рекли су да све занатлије и предузетници у БиХ који желе да врше спољнотрговинско пословање морају да буду регистровани за царинску дјелатност, односно да буду фирма, а не предузетник. Како су истакли, сви они су прије престанка важења уредбе, која им је омогућавала спољнотрговинско пословање, имали одређен прелазни период да се пререгиструју у друштво с ограниченом одговорношћу.

“Они који су то учинили могу несметано да врше спољнотрговинско пословање. Напомињемо да је и даље отворена могућност да све занатлије и предузетници који то желе и који имају потребу за тим, могу и даље да се пререгиструју”, рекли су у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана