Гарантни фонд Републике Српске спасио стотине предузећа: Гаранције једина шанса

Милијана Латиновић
Гарантни фонд Републике Српске спасио стотине предузећа: Гаранције једина шанса

БАЊАЛУКА - Гаранције које издаје Гарантни фонд Републике Српске спасиле су многе фирме да не ставе кључ у браву, поготово у вријеме пандемије, јер им је кредит у том тренутку био једина шанса за опстанак на тржишту.

Привредници који без покрића не би успјели да подигну кредите и обезбиједе новац потребан за измиривање приспјелих обавеза или унапређење пословања истичу да је свака помоћ, поготово у вријеме кризе изазване вирусом корона, добродошла.

Директор фабрике “Сава Семберија” из Бијељине Стево Филиповић рекао је за “Глас  Српске” да су подигли кредит у износу од милион марака те да им је Фонд гарантовао половину износа.

- Задужили смо се како би пољопривредним произвођачима исплатили сав прошлогодишњи род. Откупили смо све што су пољопривредници довезли пред нашу фабрику, без обзира на то да ли смо имали склопљене уговоре с њима или не. Све смо исплатили четири мјесеца прије него што је уговорима било предвиђено - истакао је Филиповић.

Нагласио је да је све то допринијело да много сигурније уђу у нову сезону.

- Већ сада имамо дупло више склопљених уговора са произвођачима, а разлог је сигуран откуп, редовно плаћање и обезбијеђен пласман. Без мјера Владе РС тешко да бисмо успјели пословати и опстати на тржишту - рекао је Филиповић.

Уз помоћ гаранција и зворничко предузеће “6. новембар” задужило се за два милиона марака.

Власник те фирме Јаков Галић рекао је да им је новац био неопходан за реконструкцију и опремање хотела који су купили властитим средствима.

- Хотел је био девастиран тотално и требала су велика улагања. Одобрена нам је гаранција за 400.000 марака. Ми смо можда могли кредит подићи и без гаранције, али фирмама које не могу, то је једина шанса - рекао је Галић. Додао је да је тренутно у хотелу, погону за шивење заштитне одјеће и продавници, који су у власништву “6. новембра”, запослено око 70 радника.

- Тешко је радити и опстати на тржишту уз све потешкоће изазване вирусом корона, а не иду нам на руку ни мјере којима се једно вријеме забрањује рад, па потом одобрава - поручио је Галић.

Влада Републике Српске усвојила је лани одлуку о Гарантном програму, а циљ је олакшавање приступа финансијским средствима за микро, мала и средња предузећа, издавањем гаранције за обезбјеђење потраживања по кредиту одобреном од финансијске организације.

Гарантни фонд РС одобрио је до сада гаранције у износу од 47,19 милиона марака на укупан износ кредита од 133,10 милиона марака, док је кроз Гарантни програм “ковид 19” одобрено 138 гаранција у укупном износу већем од десет милиона марака.

Услови

Јемство из Гарантног програма “ковид 19” могу добити привредни субјекти са сједиштем у Српској који нису били у финансијским потешкоћама на дан 31. децембар 2019. године, али тренутно имају потешкоће у пословању које су настале као посљедица пандемије вируса корона.

Микро предузећа, предузетници и пољопривредна газдинства могу добити гаранције за износе до 50.000 КМ, мала предузећа за највише 200.000 КМ, а средња предузећа за максимално 400.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана