Пухалац: Јужни ток ће у некој форми бити реализован

Срна
Пухалац: Јужни ток ће у некој форми бити реализован

Београд - За Републику Српску је "Јужни ток" од изузетног значаја и Српска се нада да ће овај пројекат у некој форми бити реализован - рекао је Срни директор предузећа "Гас-Рес" Слободан Пухалац.

"Друге алтернације не видимо, не постоје и мораће се то урадити, то ће све бити у склопу политичких односа који ће, надам се, брзо бити разријешени. Иначе, сви смо на губитку", рекао је Пухалац који је у Београду учествовао на скупу "Енергетске перспективе региона".

Он је изразио наду да ће, ипак, вријеме великих политичких и геополитичких комбинаторика проћи и да ће се сви "окренути неком раду и послу, а онда ће то довести до реализације жЈужног токаж".

Пухалац је навео да је, што се тиче Републике Српске, реализација гасовода "Јужни ток" насилно и без адекватних разлога прекинута.

"Ја Европу доживљавам као мјесто отворености и конкуренције. То је била прилика да се пусти да се направи гасовод, а конкуренција ће послије одредити ко ће, како и шта радити", рекао је Пухалац.

На питање да ли ће "Турски ток" моћи да надокнади "Јужни ток", Пухалац је рекао да су Европа и Балкан 400 километара западно од "Турског тока", али да постоје неке информације од европских привредника да сви осјећају потребу за гасом као енергентом и сви ће, вјероватно, бити на фону да се нађе рјешење.

"Да ли ће то бити комбинација класичног турског и турско-бугарског, то ћемо видјети. Ми нешто од тога желимо, а ја и осјећам да ће то бити", рекао је Пухалац, наводећи да је он, у сваком случају, оптимиста.

Што се тиче ЛМГ терминала на Крку, он је подсјетио на извјештаје хрватских медија да су млади инжењери који су почели радити на том пројекту сада у пензији. "Значи, то је једна испразна прича", рекао је Пухалац.

Он је нагласио да се може бити оптимиста по питању енергетске безбједносит Републике Српске у будућности, али је напоменуо да Српска има и других енергената, прије свега има довољно електричне енергије.

"Камо среће да је не извозимо много, него да је потрошимо у властитој индустрији. Пред нама је борба, нешто можемо прихватити, за нешто се морамо борити, морамо бити активни, не смијемо бити послушници", рекао је Пухалац.

Он је навео да је за Српску Секретаријат енергетске заједнице, о којем се могу чути похвале, извор политичког притиска да се направи унитарна БиХ.

"То је довољан разлог да се супротставимо том мишљењу", додао је Пухалац.

Он је подсјетио да је као некадашњи министар у Сарајеву потписао иницијалне приједлоге за трансјадрански јадранско-јонски гасовод 2007. године, али да до данас ништа није урађено.

"Тако ће бити и са другим пројекцијама, а жЈужни токж је био на вратима да се развије", рекао је Пухалац.

Скуп "Енергетске перпективе региона" организовала је "Колор прес група" у сарадњи са компанијама из гасног и нафтног сектора Србије и под покровитељством Министарства рударства и енергетике Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана